Categorii
Gradina

Pentru o gradina frumoasa

model gradina

Pentru amenajarea unei gradini sofisticate avem nevoie de arhitecti peisagisti. Daca nu ne permitem, putem recurge la o amenajare mai simpla, pe care sa o putem realiza singuri si care sa includa gard viu, flori si gazon.


Vom obtine o gradina frumoasa daca vom avea plante viguroase, sanatoase cu inflorescente bogate. In concluzie trebuie sa alegem plantele in functie de nevoile lor de soare sau umbra, de umiditate, de sol, dar si in functie de ritmul de crestere, de culoare, de dimensiuni.

Gardul viu ne ajuta sa trasam aleile si sa protejam rondurile cu flori.
Ingrijirea gardului viu se rezuma la udare si tundere.
Udarea se face din abundenta pe timpul verii.
Tunderea se face de doua ori pe an: o data la sfarsitul iernii si a doua oara la inceputul verii, in iunie. Pentru ca toti lastarii gardului viu sa aiba lumina il vom tunde in forma trapezoidala: mai ingust sus si mai lat la baza.

Florile se prasesc si se curata de buruieni de cate ori este nevoie, in special pe timpul verii.
Se uda abundent cu furtunul dimineata sau seara, dar numai pamantul fara a uda frunzele sau florile.
Se curata permanent florile uscate.
Intre flori se mulceste solul pentru a impiedica sa creasca buruienile; mulciul devine in timp ingrasamant natural.
Florile mai inalte, nalbe, dalii, se protejeaza de vant si ploi cu tutori.
Plantele perene se vor proteja de frig in primul an dupa plantarea de toamna cu crengi de brad.

Gazonul, punctul forte al oricarei gradini, e de dorit sa arate impecabil. In acest sens sunt necesare cateva operatiuni de intretinere.
Cea mai importanta este tunderea. Tunderea gazonului se face la 6-7 zile pe timp de primavara si la 5-6 zile pe timpul verii. In locurile unde gazonul este folosit intensiv nu se va tunde mai scurt de 2-3 cm pentru a nu aparea arsuri. Iarba rezultata dupa tundere se va strange cu grebla dupa 2-3 zile si se va folosi la mulcirea solului, acolo unde este necesara aceasta operatie.
Udarea gazonului se face dimineata sau seara; cand sunt calduri toride se poate face chiar de doua ori pe zi. Udarea se face cu furtunul sau cu ajutorul aspersoarelor.
Pentru a ne bucura de un gazon des si de un verde inchis, fara buruieni, vom administra in perioada primavara-vara la intervale de 3-4 saptamani ingrasaminte speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *