Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Terasa casei, un colt de natura si relaxare

curte fata patio

Omul este obligat sa-si organizeze viata in spatii inchise, construite, departe de armonia naturii. Putini dintre noi ne putem permite sa avem o casa intr-un cadru natural, departe de poluarea orasului.
Dar este foarte important pentru realizarea echilibrului ecologic al ambiantei umane sa reusim sa armonizam raporturile dintre spatiile artificiale, construite si spatiile naturale, deschise.


John Ormsbee Simonds, un arhitect peisagist celebru, spunea ca mare parte dintre necazurile vietii contemporane sunt „dovada fizica a revoltei organismului impotriva mediului sau fizic si impotriva frustrarii sale, datorate distantei tot mai mari dintre mediul dupa care tanjeste si cel inabusitor si artificial pe care i l-am pus pana in prezent la dispozitie”.

Terasa casei, balconul apartamentului de bloc, terasa verde de pe bloc, pot deveni printr-o amenajare corespunzatoare un veritabil colt de natura, oaza noastra de refugiu, spatiul nostru de evadare din spatiul inchis.
Terasa poate fi un loc linistit de studiu, de lectura, de odihna, dar terasa poate fi si un loc vesel de intalnire cu prietenii la o cafea sau la o gustare. Terasa trebuie sa iti asigure ambianta placuta de timp liber, de lipsa de griji, de vacanta.

Terasa va fi amenajata in functie de arhitectura casei si de zona unde este amplasata casa. Ea poate fi amenajata in stil rustic romanesc, mediteranean etc., in stil clasic sau modern.

Indiferent de stil starea de bine va fi asigurata daca vom tine cont de mai multi factori:
– Un mobilier nu neaparat sofisticat, dar confortabil, fotolii, perne, sezlonguri, corpuri de iluminat discrete.

– Un pavaj usor de curatat si de intretinut. Preferabil ar fi un pavaj din materiale naturale: piatra naturala, piatra de lut ars (clincher), lemn. Lemnul, nu numai ca ne apropie de natura, dar aduce terasei noastre si un aer romantic si cald. E adevarat ca este mai greu de intretinut. Lemnul de origine orientala este mai rezistent la factorii de mediu. Cel mai simplu de intretinut si probabil mai des folosit este pavajul cu gresie de exterior.

– O pergola sau o umbrela, in cazul in care terasa nu este acoperita, ne vor feri de razele fierbinti ale soarelui.

– Cel mai important detaliu: florile. Florile nu pot lipsi din coltul nostru de natura. Multe flori colorate, din diverse specii, flori care sa infloreasca din primavara pana in toamna, in ghivece si jardiniere alese cu gust. Putem scoate si plantele de apartament pe timp calduros pe terasa. Singura conditie este sa tinem cont de pretentiile florilor vis-a-vis de expunerea terasei la soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *