Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Albul in decoratiuni – credinta si puritate

living alb


Culoarea alba ne inspira credinta si puritate – albul este culoarea perfectiunii.

Vracii din Africa purtau vesminte albe pentru ca albul ii ajuta in activitatea lor, dar le oferea si protectie. Albul este culoarea pacii si a bunei intelegeri. Animalele sacrificate pentru a fi aduse in jertfa zeitatilor, cu dorinta de a primi in schimb liniste si pace in casa, erau de culoare alba.

In crestinism albul simbolizeaza adevarul, credinta, lumina si puritatea.

Hainele de culoare alba simbolizeaza noi inceputuri. Dupa botez copilul proaspat botezat este de obicei imbracat in camasute albe. Judecatorii purtau peruci albe care simbolizau corectitudinea iar cavalerii albi simbolizau salvarea. Vestitele halate albe ale cadrelor medicale reprezinta salvarea si curatenia absoluta.

Culoarea alba influenteaza activitatea sistemului endocrin. Insa in cromoterapie tratamentul cu alb se face doar in asociere cu alte culori, in functie de tipul afectiunii. Albul reinnoieste si lumineaza celelalte culori din organism, ajutand astfel la inlaturarea incordarii.

Oamenii care aleg aceasta culoare, in mod constant, cauta sa se elibereze si sa scape de neplaceri.

dormitor alb

Accentele pozitive ale culorii albe: deschidere, implinire, usurinta, unitate si puritate.

Cele negative sunt: izolarea, dorul, infertilitatea si dezamagirea

Albul si negrul fac parte dintr-un grup aparte al spectrului cromatic. Albul este considerata cea mai curata culoare si aduce cu sine racoare, lumina si atitudine pozitiva.

Datorita neutralitatii sale culoarea alba constituie o baza excelenta pentru accentuarea altor culori folosite in decorarea casei dumneavoastra, scotandu-le in evidenta claritatea si luminozitatea.

Stiut lucru – albul largeste vizual orice incapere.
E bine sa amintim ca si culoarea alba are nuantele ei: culoarea laptelui, a fildesului, a bumbacului sau a inului, culoarea zapezii etc.

Albul este una dintre culorile care isi gasesc locul in abordarea oricarui stil de amenajare a casei, de la cele mai simple si minimaliste pana la stilurile pompoase si complicate. Culoarea alba era folosita intens in decorarea caselor din America si Europa in anii 20-30. In acea perioada, culoarea alba a peretilor si mai ales a mobilei era simbolul aristocratiei.

Stilul minimalist aparut in anii ’60 intrebuinta albul pentru a sublinia marimea incaperilor si modul sumar in care acestea erau mobilate.

Multi dintre cei care aleg sa-si decoreze casa in alb simt nevoia sa se rupa de lumea inconjuratoare si sa-si gaseasca refugiu intr-un spatiu ideal de alb imaculat, altii insa simt nevoia sa uimeasca si sa epateze.

A crede despre alb ca este o culoare simpla si banala este total gresit. Neutralitatea albului ascunde din caracterul lui complex. Pentru a-i sublinia unicitatea este nevoie de o iluminare adecvata. Jocul de lumini si umbre este foarte important.

bucatarie alba

Cateva exemple de utilizare a albului in decorarea casei:

Imbinarea de alb cu galben sau portocaliu este o combinatie tinereasca, potrivita zonelor de relaxare: bucatarie, dining, living etc.

Pentru aceleasi incaperi puteti alege combinatii de alb cu tonuri de maro. Astazi, unul dintre stilurile in care predomina aceasta asociere cromatica este stilul wenge, un stil sobru si elegant.

Albul in combinatie cu culoarea crem si cu accente negre sub forma unor accesorii vor crea o atmosfera romantica si aducatoare de liniste si relaxare la sfarsitul unei zile de munca. Aceasta combinatie este potrivita in decorarea dormitoarelor si a salilor de baie. Aplicele de perete vor evidentia eleganta combinatiei de culori.

Culoarea alba este deseori intalnita in camerele copiilor, mai ales in combinatie cu alte culori vii si aprinse: vernil, oranj, galben, roz, lila, albastru etc.

Albul este o culoare pretentioasa atunci cand vorbim despre pastrarea si intretinerea curateniei. Pentru a ne usura viata intr-o casa in care culoarea principala este albul trebuie sa alegem piese de mobilier, tapiterii, textile si accesorii din materiale usor de intretinut si de curatat.

2 răspunsuri la “Albul in decoratiuni – credinta si puritate”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *