Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Amenajare dining-room. Locul de luat masa

loc de luat masa

Daca aruncam o privire in trecut, nu cred ca gasim multe case fara un loc de luat masa sau dining-room – termenul folosit in ziua de astazi pentru spatiul in care familia se reuneste pentru a lua micul dejun, pranzul sau cina.


In perioada in care multi oameni au migrat spre traiul la bloc, fortati de tot felul de imprejurari, locul de luat masa a fost inglobat in micile bucatarii de bloc, pierzandu-si farmecul de odinioara.
In ultimii ani insa, proprietarii caselor si apartamentelor spatioase incearca revenirea la traditionalul loc de luat masa, poate pentru ca au devenit tot mai dornici de comunicarea directa cu cei dragi si apropiati, devenita din ce in ce mai rara in tumultul zilelor noastre.

Apartamentele moderne, mai mult decat cele din blocurile vechi, permit amenajarea unui dining fie intr-o incapere special destinata fie intr-o zona a unui living spatios.

Dining-room in living

Nu exista reguli stricte in amenajarea unui dining-room. Insa in situatiile in care locul de luat masa este amplasat in interiorul unui living, de exemplu, este important sa ne ingrijim sa pastram acelasi stil de decorare, delimitand cele doua spatii prin cateva trucuri simple: utilizand tipuri diferite de pardoseala in cele doua zone, zugravind peretii in nuante diferite sau montand surse de lumina pentru accentuarea fiecarei zona in parte.

Dining-room separat

In cazul in care dispuneti in casa dumneavoastra de o camera separata puteti s-o transformati in dining-room. Bineinteles ca si aceasta incapere va pastra din stilul general de amenajare al casei dumneavoastra.

dining room

Mobilier pentru locul de luat masa

Mobilierul unui dining este compus dintr-o masa mare cu numarul aferent de scaune si din cateva dulapuri sau comode destinate pastrarii si depozitarii serviciilor de masa si a altor accesorii utile. Masa poate avea diverse forme: ovala, patrata, dreptunghiulara si se va afla in centrul incaperii.

Un dining-room clasic va fi dotat cu o masa din lemn masiv, iar unul intr-un stil modern poate avea in centru o masa confectionata din combinatii de materiale: fier si sticla, de exemplu.

Un rol nu mai putin important in aspectul diningului il au si scaunele din jurul mesei. In mod traditional, scaunele pastreaza stilul si culoarea mesei in jurul careia sunt amplasate. Atunci cand alegem scaunele trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte: sa fie trainice, comode si potrivite stilului de amenajare al locului de luat masa.

Niciun dining nu este complet fara un bufet sau o vitrina in care se pastreaza vesela pentru servirea mesei. Rolul acestuia nu este doar practic ci si decorativ. Multi proprietari de case pastreaza in bufetul din dining-room fel de fel de farfurii de colectie, aduse din diverse locuri in care au calatorit de-a lungul vietii.

Corpul inferior al bufetului este compus dintr-un dulap cu usi in care gospodina casei isi pastreaza fetele de masa pentru ocazii festive, seturile de farfurii si tacamurile. Pe scurt, toate cele utile pentru servirea mesei.

Iluminarea locului de luat masa

Pentru iluminarea incaperii in care se afla locul de luat masa va fi nevoie sa montati mai multe corpuri de iluminat. Esentiala este, bineinteles, lustra de deasupra mesei iar in functie de aceasta veti alege si celelalte surse de iluminat: aplice, spoturi etc.

Daca doriti sa sporiti senzatia de confort si relaxare din timpul mesei alegeti sa zugraviti peretii in nuante calde de rosu, aramiu, caramiziu si sa decorati incaperea cu covoare si draperii asortate iar pe pereti puteti expune cateva tablouri de bun gust.

4 răspunsuri la “Amenajare dining-room. Locul de luat masa”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *