Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Amenajarea bucatariei. Tipuri de bucatarii, detalii utile

bucatarie

Bucataria este una dintre dintre cele mai importante incaperi ale unei locuinte, fie ca vorbim despre bucataria unei case sau despre cea a unui apartament de bloc.


Si aici, poate mai mult decat in celelalte incaperi ale locuintei, trebuie gandita cu atentie amenajarea spatiului. Bucataria nu e doar locul in care se pregateste mancarea, ci si spatiul in care, in mod traditional deja, se aduna familia in jurul mesei pentru micul dejun, pranz sau cina.

Variante de amenajare ale unei bucatarii

Exista cateva tipuri de impartire in cele trei zone distincte necesare unei bucatarii: zona de gatit, zona de luat masa si zona de trecere.

Zona de lucru este destinata prepararii mancarii, mai exact, urmatoarelor actiuni: curatarea produselor, prepararea mancarii, debarasarea si spalarea vaselor. Aici regasim blatul de lucru, chiuveta si plita de gatit sau aragazul, pe care este indicat sa nu le dispuneti separat ci dimpotriva, sa le alaturati pe cat posibil, incercand sa obtineti o „linie de lucru”.
Astfel, gospodina casei nu va pierde timp alergand de la chiuveta la plita sau la blat, economisind timp si energie.

Deasupra blatului de lucru puteti monta niste rafturi pe care sa pastrati condimentele, ustensile sau alte chestii de prima necesitate in timpul gatitului.

Daca suprafata bucatariei este mai mare de noua-zece metri patrati, va puteti permite si amenajarea unui loc de luat masa care poate fi compus dintr-o masa si cateva scaune. Si pentru bucatariile mai mici sau mai inguste se pot gasi solutii pentru locul de luat masa, insa in acest caz sunt recomandate mesele si scaunele pliante, care pot fi stranse atunci cand nu sunt folosite.

Pornind de la forma si dimensiunile bucatariei, a pozitionarii usilor si a ferestrelor, puteti decide amenajarea bucatariei in una dintre urmatoarele variante: pe un singur perete – bucataria liniara, pe doua laturi paralele ale bucatariei, in forma literei L, in forma literei U sau sa alegeti un mobilier tip insula.

bucatarie liniara

Bucataria liniara

Bucataria liniara este solutia optima in cazul incaperilor de mici dimensiuni.

Mobilierul este compus din corpuri inferioare si corpuri suspendate. De cele mai multe ori, fata in fata cu blatul de lucru se gaseste si un mic loc de luat masa.

Acest tip de bucatarie este potrivit pentru familiile formate din cel mult doua persoane. Bucataria poate fi extrem de practica daca mobilierul ales este compact si bine gandit.

Bucataria pe doua laturi

Daca dimensiunea bucatariei va permite amplasarea mobilierului si a electrocasnicelor de bucatarie pe doua laturi paralele, puteti incerca acest stil de amenajare.

O bucatarie pe doua laturi poate deveni, practic, o bucatarie cu dublu spatiu de depozitare. Fie ca decideti sa montati pe o latura chiuveta, aragazul si blatul de lucru iar pe cealalta frigiderul sau combina frigorifica si o alta serie de dulapuri, spatiul de depozitare obtinut va fi, in mod sigur, foarte generos.

In unele cazuri, avand in vedere dublarea corpurilor inferioare de mobilier, fata de o bucatarie obisnuita, se poate renunta la montarea corpurilor suspendate macar pe una dintre laturi.

bucatarie

Bucataria in forma literei L

Acest tip de planificare a mobilierului este mai potrivit pentru bucatariile de forma patrata. Avantajul acestui tip de amenajare este ca se pastreaza o continuitate a zonei de lucru iar in spatiul liber ramas poate fi amenajat un loc de luat masa.

Varianta ideala ar fi sa ca locul de luat masa sa se afle in diagonala fata de mobilierul bucatariei. Chiuveta poate fi amplasata fie intr-unul dintre capetele extreme ale blatului de lucru, fie chiar in unghiul format la imbinarea celor doua laturi. Acelasi lucru este valabil si pentru plita electrica sau aragaz.

Bucataria in forma literei U

Alegerea acestui tip de amenajare este potrivit pentru bucatarii de forma dreptunghiulara si cu fereastra amplasata pe latura scurta a dreptunghiului, astfel modificand optic forma incaperii.

Majoritatea persoanelor care aleg bucatariile in forma de U prefera sa-si incastreze chiuveta in latura de mijloc a blatului de lucru, exact in fata geamului de bucatarie, profitand din plin de lumina naturala. Bucatariile in forma literei U dispun de un vast spatiu de lucru, lungimea blatului fiind mai mare decat cea a unei bucatarii liniare.

model bucatarie

Bucataria tip insula

Mobilierul tip insula este potrivit bucatariilor generoase deoarece ocupa mai mult spatiu decat variantele prezentate anterior. Practic, bucataria de tip insula este fie o bucatarie in forma de L fie una in forma de U, la care se adauga un corp de mobilier, amplasat individual in mijlocul incaperii, de unde si provine denumirea de insula.

De obicei, aceasta insula este punctul de atractie al bucatariei, asadar, ar trebui mentinut in permanenta ordine.

Unii posesori ai acestui tip de mobilier aleg sa monteze chiuveta de bucatarie in insula formata in centrul incaperii, tot aici defasurandu-se si activitatea de pregatire a alimentelor pentru prepararea lor ulterioara. Altii aleg sa foloseasca o latura a acestei insule pe post de loc de luat masa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *