Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare Gradina

Borduri decorative de gradina

bordura piatra

Bordurile decorative de gradina sunt elemente folosite in finisarea lucrarilor de amenajare a unei gradini sau a unei curti.


In functie de tipul solului din curte sau gradina, pozitionarea terenului si rezultatul pe care dorim sa-l obtinem, putem alege intre mai multe tipuri de borduri: din marmura, din piatra, din lemn, din plastic sau din beton.

Bordurile sunt prezente in decorarea si amenajarea gradinilor si parcurilor de foarte multi ani. Si asta pentru ca sunt nu doar frumoase ci si practice si utile. Bordurile decorative servesc la delimitarea zonelor din curtea sau gradina dumneavoastra, oferindu-i acesteia si un aspect ordonat si ingrijit.

Borduri decorative pentru reliefarea curtii

bordura beton

Bordurile din beton

De regula, in imaginatia colectiva, bordurile sunt asociate doar cu acele blocuri din beton ce delimiteaza trotuarele pietonale de arterele pe care circula masinile.

Desigur ca si acest tip de borduri poate fi folosit pentru delimitarea anumitor zone din curtea casei, insa pentru proprietatile private sunt recomandate solutii mai putin agresive de impartire a zonelor: din caramida, lemn, piatra naturala etc.

Bordurile din beton sunt de obicei folosite in curtile foarte mari pentru a delimita aleile principale de gradini si livezi. Sunt montate in linii drepte, dand curtii un aspect riguros de ordonat.
Insa si in curtile de mari dimensiuni bordurile din beton pot fi inlocuite cu bordurile decorative din piatra, care rezista foarte bine in timp si confera curtii un aspect foarte placut.

Borduri din piatra naturala

Bordurile decorative din piatra se prezinta intr-o varietate foarte mare de nuante si pot fi folosite pentru trasarea aleilor, a gradinii, a peluzei si a celorlalte zone din curtea dumnevoastra etc. Daca impartirea si amenajarea peisagistica este facuta corect, ne vom bucura de o curte perfecta.

Bordurile din piatra naturala se monteaza de obicei pe un pat de beton care le fixeaza. In caz contrar, marginile si forma neregulata a pietrelor poate duce la alunecarea acestora in timp, modificand forma gradinii si obligandu-ne sa le tot rearanjam.

Nivelul de inaltime al bordurilor decorative variaza in functie de preferintele proprietarului terenului si de portiunile pe care acesta doreste sa le delimiteze.

Spre exemplu, o bordura joasa va demarca doar vizual zonele pe care va fi montata, insa una mai inalta poate folosi si la oprirea alunecarilor de pamant.

bordura plastic

Bordurile din plastic

O alta solutie practica de demarcare decorativa a spatiilor din curte si gradina o reprezinta bordurile din plastic sau PVC – sunt extrem de simplu de montat (1/4 din timpul alocat montarii altor tipuri de borduri) si relativ ieftine in comparatie cu cele din piatra naturala, de exemplu.

Bordurile profesionale din plastic in forma de panglica sunt destul de rezistente atat la socuri cat si la expunerea la soare si ger.

Acest tip de borduri se prezinta intr-o gama variata de culori si marimi. Asadar, nu ezitati sa le folositi in definirea aspectului curtii si gradintii dumneavoastra.

Bordurile decorative din lemn

Pentru cei care prefera stilul rustic si traditional de amenajare a curtii, exista varianta demarcarii zonelor cu ajutorul bordurilor din lemn.

Bordurile decorative din lemn sunt de fapt niste tarusi de diferite dimensiuni si inaltimi care se aliniaza pana la formarea unui gardulet de delimitare a aleilor si altor zone din curtea casei.

In gradina cu flori puteti jongla cu combinatii de lemn cu piatra naturala, iarba, flori si arbusti pentru a recrea o bucatica de padure in curtea dumneavoastra.

Un răspuns la “Borduri decorative de gradina”

Pot fi folosite ca borduri si crengile verzi, care se impletesc la o inaltime de 10-20 cm. intre tarusii (parii) batuti in pamant pe marginea cararuielor, aleielor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *