Categorii
Gradina

Cand si cum transplantam florile de apartament

anthurium

Transplantarea florilor de apartament are ca scop sa pastreze pentru cat mai mult timp plantele noastre de interior sanatoase si frumoase.


Prin transplantare rezolvam doua dintre nevoile de viata ale plantelor: improspatarea pamantului, saracit in timp de substantele minerale si inlocuirea ghiveciului cu unul mai mare, cand este cazul.

Cand transplantam florile de apartament

Transplantarea florilor de apartament se impune in mai multe situatii si anume:
– In cazul plantelor cu crestere vioaie transplantarea se va face primavara devreme, dupa iesirea din starea de repaus din timpul iernii.
– In cazul plantelor care infloresc primavara transplantarea se va face dupa perioada de inflorire.
– In cazul in care varfurile frunzelor se ingalbenesc, ceea ce inseamna ca solul a devenit acid si necesita improspatarea lui.
– In cazul in care radacinile plantei s-au dezvoltat foarte mult, au impanzit pamantul si au iesit prin orificiul de scurgere a apei din ghiveci.

Cum transplantam florile de apartament

Pentru inceput pregatim ghivecele. Cele mai indicate ghivece sunt cele din pamant sau lemn nevopsit.
Ghivecele noi din pamant vor fi tinute o zi in apa pentru a li se umple porii.
Ghivecele vechi vor fi spalate foarte bine si chiar oparite cu apa clocotita pentru a se distruge mucegaiul.

Nu este indicat sa transplantam o floare intr-un ghiveci cu mult mai mare decat cel anterior, deoarece in acest caz floarea isi va dezvolta mai mult partea din pamant si mai putin cea de la suprafata.
In cazul in care radacinile s-au dezvoltat si s-au indesit foarte tare le vom rari cu un cutit foarte bine ascutit, curatand firele mai subtiri, dar si o parte din radacinile mai dezvoltate. Locurile taiate vor fi presarate cu praf de carbune de lemn.

Vom verifica ghivecele care trebuie neaparat sa aiba orificii de scurgere a apei.
Ghivecele mari din lemn vor fi prevazute cu picioare pentru a se asigura o buna aerisire a radacinilor plantelor.
Este bine ca la baza ghiveciului sa asternem un strat de pietris pentru o buna drenare a apei.

In ceea ce priveste pamantul, cel mai simplu este sa il luam din magazinele specializate, tinand cont si de pretentiile florilor, dar el poate fi obtinut si din amestec de pamant de frunze, mranita, nisip.
Se aseaza floarea in centrul ghiveciului se umpe cu pamant, pe care il vom tasa usor, mai jos cu 2-3 cm fata de baza de sus pentru a se putea efectua operatia de udare.

La sfarsit se uda pamantul si pentru 2-3 zile se aseaza planta intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui si de curentii de aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *