Categorii
Dictionar constructii / gradina

Ce inseamna constructie in regie proprie? (referitor la case)

Constructie in regie proprie


Daca la constructia unei case nu contribuie nicio firma specializata in constructii ci este ridicata cu forte proprii, atunci vom numi ca s-a construit in regie proprie.

Acest tip de construire este limitat de anumite conditii.

Nu numai casele pot fi ridicate in regie proprie ci si alte tipuri de lucrari. Ex: instalatii, reparatii etc

8 răspunsuri la “Ce inseamna constructie in regie proprie? (referitor la case)”

Regie proprie inseamna sa ridici casa cu muncitori la negru,pentru ca nimeni nu ridica o casa cu rudele, ca sa ridici o casa in regie proprie trebuie sa respecti un plan de executie, cati stiu sa citeasca un plan ? cati se pricep sa faca un mortar pentru zidarie ?cati stiu sa faca un etrier si sa-l monteze si la ce distanta unul de altul ? cati stiu sa tina o mistrie si un cancioc in mana ? etc. Numai la noi in Romania toti se pricep la constructii , citesc niste aberatii de pe internet si cred ca sunt constructori.

regia propie = evaziune 100% .

ce ar fi daca la autorizare si inspectorat s-ar impune prezentarea de contract comercial cu asumarea raspunderi 🙂

Constructie in regie proprie – toate casele bunicilor de la tara, construite de sute de ani incoace. Construiau fara rate la banca si fara sa plateasca zeci de taxe si impozite si traiau mai linistiti in case de chirpici acoperite cu stuf sau sindrila.

Daca i s-ar fi impus normele din prezent Stefan cel Mare nu mai construia atatea manastiri care stau de veacuri in picioare.

Ce sansa ar avea o familie cu 2 copii cu vent net de 2000 ron din mediul rural sa-si construiască o casă cu o firma de constructii?

Va zic eu: nici una.

Plan de constructie la o casa cu 2 camere si un hol? Hai sa fim seriosi!

Totusi trebuie sa traiasca si patronii de firme de constructii…

DA, este ok sa se construiasca in regie proprie, dar cu o conditie: la intabulare sa fie specificat ca nu ai dreptul sa o vinzi. Asta inteleg eu un ajutor pentru cei care nu isi permit o firma de constructii pentru a construi o casa, dar la noi din cauza legislatiei permisive, „marii dezvoltatori” construiesc blocuri in regie proprie. Sunt de acord sa-ti asumi raspunderea (un lucru rar in Romania) pentru casa pe care ti-ai facut-o singur, dar nu sa omori alti oameni pentru dorinta ta de a face bani. Asa ca domnule Bogdan, iti doresc sa-ti realizezi visul si sa te bucuri pentru casa ta, dar nu sunt de acord sa se construiasca pentru a face profit in regie proprie.

Observ că toată lumea, în general, face lobi pentru ca lucrările să se facă prin firme de construcții. Nimeni nu se întreabă că prețul unei construcții este cel puțin dublu (dacă nu triplu sau mai mare), iar calitatea este cum este. Nu poți face pe polițistul ca să vezi că a respectat rețeta la beton sau la alte materiale (sunt de acord toți spun că da firma dă garanție, dar cele mai multe firme după 2-3 ani dau faliment, în aceste condiții cine îți mai dă garanția?). Omul când își construiește casa pentru el (nu ca să o revândă – și din punct de vedere legal există unele contsțrâgeri, de la plata unei taxe mari la notariat la alte prevederi) o face cu simț de răspundere (acuma sincer vorbind sunt și cazuri în care arhitecții greșesc calculele) omul în schimb face casa în așa fel ca familia lui să fie în siguranță, chiar dacă nu e mare arhitect sau constructor. Mie cel puțin m-i se pare o aberație să introduci un aviz suplimentar care costă bani la un proiect atunci când proiectul are un executant, un verificator de proiect și o persoană abilitată care aprobă acel proiect (prevăzute în indicatorul proiectului). Cred că e o aberație vize suplimentare care să descurajeze proprietarul și să încurajeze diverși ,,piloși,, care au obținut un certificat și care contra unei sume modice de ex. 700 lei să puină o ștampilă pe proiect deși habar nu au despre ce e vorba, toată răspunderea din punct de vedere legal revenindu-i celui care a întocmit, verificat și aprobat acel proiect. Grav este că autorități ale statului român impun astfel de practici. Oare dacă se întâmplă ceva v-a răspunde cel care a avizat proiectul sau cel care l-a întocmit? haideți să dăm dovadă de un dram de decență, pentru că omul de rând trebuie să se supună tuturor legilor, absurde sau nu, de ce autoritățile plătite din bani publici nu pot să respecte, din decență (dacă mai știu ce înseamnă aceasta – dacă nu există Dex). Aceste lucruri sunt valabile în toate domeniile, nu doar în construcții. Grav este că autoritățile care ,,sunt în slujba cetățeanului,, în aceste condiții chiar nu știu în slujba cui sunt, dar sigur nu a cetățeanului care îl plătește. Îmi pare rău că poate deranjez dar constat că lucrurile nu merg cum trebuie, peste tot sunt cerute avize și iar avize care duc la rotunjirea conturile ,,băieților deștepți,, cu sprijinul legiuitorului și nu numai. Toată lumea spune că statul e de vină, dar cine este statul?

Toate firmele lucrează cu „meseriași” mai buni mai răi care sunt plătiți cum sunt , doar patroni sunt cei care câștigă. Daca vrei o casa în regie proprie îți trebuie doar un meseriaș pe care să îl plătești bine și iese lucrare mai bună că la firme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *