Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Godinul, o solutie pentru incalzirea casei

godin in living

Sezonul rece este deja destul de aproape si probabil ca multi dintre voi se gandesc la solutii pentru incalzirea casei.


Pentru cei care nu au suficient spatiu pentru amenajarea unui semineu sau care n-au prevazut montarea unuia inca din faza de proiect a casei o solutie este godinul.

Godinul poarta numele inventatorului sau, Jean-Baptiste Andre Godin, care a incercat sa inlocuiasca traditionala soba frantuzeasca din tabla cu una din fonta emailata. Inventia de la sfarsitul anilor 1800 s-a dovedit a fi una de succes si a fost preluata de locuitorii multor zone ale lumii.

Pe de alta parte, rusii sustin ca godinul este o inventie pur ruseasca, aparuta in perioada revolutiei burgheze din Rusia, de la inceputul anilor 1900. Rusii sustin ca au inventat godinul pentru ca era o solutie mai ieftina decat semineele din piatra folosite pana in acel moment in casele burghezilor.

Europenii au intuit rapid calitatile de necontestat ale godinului si l-au adoptat pe scara larga. Acesta se poate incadra in absolut toate tipurile de interior. Mai mult de atat, are capacitatea de a incalzi o incapere in cel mult o ora, fiind si destul de econom din punct de vedere al consumului de combustibil. Godinul functioneaza pe baza de combustibil solid: lemn, carbune, peleti, bricheti etc.

godin

Godinul din ziua de azi e un hibrid intre soba si semineu care a mostenit cele mai bune calitati de la cei doi stramosi ai sai: eleganta semineului si puterea de incalzire a sobei clasice. Spre deosebire de semineele masive care ocupa foarte mult spatiu, godinele sunt compacte, ocupa suprafete mici si nu sunt dificil de montat.

Practic, godinele sunt fabricate din fonta si au usi din sticla care rezista la temperaturi foarte inalte. Hornul poate fi atat in partea superioara a godinului si in acest caz va fi mereu vizibil, cat si in spatele acestuia.

Forma, modelul si culoarea godinelor de pe piata variaza in functie de preferintele fiecarui cumparator in parte: de la modelele clasice pana la cele high-tech cu designuri futuriste ce pot fi montate inclusiv in mijlocul incaperii si avand aerisirea prin tavan.

Exista modele prevazute si cu o plita. Sunt solutia ideala pentru bucatariile de mici dimensiuni, avand rol de sursa de incalzire si de plita pentru prepararea mancarii. Cel mai des sunt intalnite in casele de vacanta.

Desi farmecul godinului este dat tocmai de aspectul sau brut, unii prefera sa-l mascheze in nise placate cu piatra, marmura sau granit ce imita semineele.

Un alt avantaj al godinului este dat de faptul ca acesta poate fi mutat dintr-o camera in alta, conform necesitatilor. Desigur ca pentru asta e nevoie ca toate incaperile casei sa fie prevazute cu cate o gura de aerisire la care sa atasati hornul godinului.

Insa trebuie sa aveti grija sa nu montati godinul in apropierea draperiilor, perdelelor si jaluzelelor pentru a evita producerea accidentala a incendiilor.

2 răspunsuri la “Godinul, o solutie pentru incalzirea casei”

Bun lucru Godinul !… Se poate comanda de jur imprejur la Godin un vas din inox cu apa, care are legatura cu tevile de la baie, bucatarie… Vei economisi energia electrica… Vei avea apa calda pentru animale, flori…
Apa va tine mai mult timp caldura in casa dupa ce se stinge focul din godin… Si multe alte avantaje…

Daca godinul meu e amplasat in coltul sufrageriei, eu folosindu-l ocazional de ani de zile, este vreun pericol daca asez randuri de caramizi in spatele lui umpland astfel coltul si, eventual o parte din laturile exterioare?
Este un godin de metal si merge cu lemne.
Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *