Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Iluminatul exterior. Pune-ti curtea intr-o lumina buna

decorare iluminare gradina

Daca va numarati printre cei care injura de fiecare data cand se impiedica noaptea de cate un stalp, bordura sau o treapta din curte, calca din greseala pe cate o floare crescuta cu greu de pe marginea aleilor, inseamna ca nu v-ati ocupat de iluminarea corecta a curtii. Asadar, va invitam sa cititi articolul care urmeaza.


Vom vorbi despre iluminatul ornamental exterior – o ramura extrem de importanta a peisagisticii.

Iluminarea decorativa a casei

Pentru iluminarea exterioara a casei putem imbina sursele de lumina de ansamblu cu cele de accent.

Cand directionam fascicolul luminos spre detalii precum piatra decorativa cu care a fost placat exteriorul casei, a treptelor de acces sau a terasei vom scoate in evidenta imperfectiunile acestora. Cu cat sursa de lumina este mai apropiata de obiect, cu atat umbra acestuia devine mai lunga, iar casa capata un aspect gotic.

Lumina de ansamblu se obtine cu ajutorul proiectoarelor de mare putere amplasate la o mica distanta de zidul casei. Se recomanda montarea lampilor cu halogen. Pentru o lumina calda, folositi surse de iluminat cu bec incandescent. Lumina calda apropie obiectul ce trebuie iluminat, pe cand cea rece il indeparteaza.

alei luminate curte

Iluminatul aleilor din curtea casei

Iluminatul aleilor se realizeaza cu ajutorul stalpisorilor decorativi sau a corpurilor incastrabile.

Cele incastrabile au de regula corpul din aluminiu sau otel inoxidabil iar iluminarea se produce printr-un geam securizat (suporta greutati de pana la 500 kg).

Corpurile de iluminat incastrabile lumineaza de jos in sus, produc lumina alba, au consum redus de energie si sunt foarte compacte, trecand neobservate pe timpul zilei, iar noaptea iluminand elegant curtea casei. Montarea acestui tip de sursa de iluminat necesita un bun drenaj al solului in care va fi incastrat.

O alta solutie pentru iluminarea aleilor o reprezinta stalpii decorativi care sunt usor de montat pe orice tip de suprafata. Puteti monta de-a lungul aleilor stalpi cu senzor de miscare pentru un consum economic.

Iluminarea ornamentala a plantelor si arbustilor

Daca va mandriti cu o gradina frumos amenajata, e pacat sa nu aveti in vedere si iluminarea acesteia pe timp de noapte, mai ales daca obisnuiti sa va petreceti serile cu prietenii in gradina casei.

Pentru a obtine o iluminare placuta a plantelor si arbustilor, fara sa para fortata, puteti monta surse de lumina ce imita piatra sau care sunt incastrate in tot felul de figurine nostime de gradina.
De altfel, sursa de lumina poate fi montata in interiorul unui arbust sau intr-un desis de flori iar lumina obtinuta va fi una placuta si difuza.

gradina iluminata

Iluminarea copacilor, a terasei si a zonei de acces

Iluminatul decorativ al copacilor este una dintre cele mai dificile misiuni ale peisagistilor si asta datorita climei din tara noastra. Provocarea consta in obtinerea unui iluminat care sa puna in valoare copacii pe parcursul intregului an, chiar si in perioadele cand acestia nu au frunze. Sursele de iluminat potrivite in acest caz sunt proiectoarele dotate cu geam mat.

Montarea sursei de iluminat la baza copacului si cu directia luminii spre varf va produce o difuzare placuta a luminii prin coroana copacului.

O sursa montata imediat sub frunzisul copacilor, cu lumina indreptata in jos, va produce o lumina ce aminteste de lumina lunii in serile senine de vara. Efectul de „lumina lunii” se obtine mai usor cu ajutorul corpurilor de iluminat bazate pe diode led.

Iluminarea terasei

Pentru iluminarea ornamentala a terasei se pot imbina mai multe tipuri de surse de iluminat (felinare de perete, aplice incastrate sau nu, plafoniere, spoturi cu led etc.). Nu uitati insa ca lumina obtinuta trebuie sa fie placuta, calda si primitoare. Aplicele exterioare de perete sunt cele mai la indemana si des intalnite solutii in iluminarea decorativa a terasei.

Iluminarea zonei de acces

Zona de acces in curte va fi dotata cu surse de iluminat economice, fiind cea mai intens folosita zona a curtii. Pe acest tronson se monteaza de regula stalpi de iluminat, aplice incastrate, felinare etc. Efectul pe care trebuie sa-l obtinem este de siguranta si confort, scaldand curtea intr-o lumina calda si primitoare.

Incercati totusi sa nu abuzati de sursele de lumina in decorarea exterioara a curtii daca nu doriti sa aveti impresia ca locuiti intr-un club de noapte.

Retineti: iluminatul decorativ va sublinia noaptea partile frumoase ale curtii si gradinii dumneavoastra care poate nu ies in evidenta pe timpul zilei. Cu ajutorul jocului de lumini si umbre puteti pune accentul pe scoarta copacilor, pe alei, pe florile preferate, pe bordurile decorative etc.

Citeste si despre iluminatul casei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *