Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Negrul in decoratiunile casei. Misterios si senzual

living decorat negru

Cea mai misterioasa culoare a spectrului cromatic este culoarea neagra care atrage si in acelasi timp sperie. Se spune ca doar trecand prin negru omul ajunge sa inteleaga cantitatea de alb din interiorul sau.


In mitologia africana culoarea neagra este deseori intalnita si este asociata cu sezonul ploilor (in mitologia africana negrul este culoarea apei si a copacilor), cu misterul si incertitudinea. Chemarea ploii este urmata de sacrificarea unui animal de culoare neagra.

Cei care prefera hainele de culoare neagra sunt persoane care simt ca din viata lor lipsesc lucruri esentiale si care folosesc negrul pentru a se inchide, a se ascunde. De obicei, cei care aleg negrul refuza comunicarea cu exteriorul, aleg sa se izoleze si fac loc depresiei in viata lor.

Desigur ca si negrul are atat partile sale pozitive cat si pe cele negative.

Pozitive: putere, constanta, prudenta, intelepciune si capacitati clarvazatoare.

Negative: depresie, disperare, jale, rautate, pustiu, porniri egocentrice si slabiciune.

Deoarece negrul este de obicei asociat cu amaraciunea, intunericul si disperarea, oamenii evita sa-l foloseasca in decorarea caselor. Insa daca alegem sa vedem latura sa schimbatoare si enigmatica, culoarea neagra poate constitui o alegere excelenta pentru decorarea casei noastre.

Negrul poate constitui o excelenta baza pentru accentuarea celorlalte culori din incapere. Desigur ca nu poate fi folosit pe suprafete mari, mai ales in camerele slab luminate si de mici dimensiuni.

baie culoare negru

Negrul si albul in decorarea interioarelor

Spre deosebire de alte culori ale spectrului cromatic ce pot imbraca cu totul o incapere, combinate fiind doar cu alte nuante ale aceleiasi culori, negrul trebuie folosit cu masura si neaparat in asociere cu alte culori, care sa-l deschida si sa-l faca mai usor de digerat.

In continuare, va vom vorbi despre clasica combinatie de negru cu alb. Ziua si noaptea, lumina si intunericul, yin si yang, inceputul si sfarsitul sunt doar cateva exemple de asociere ale celor doua nonculori. Aceasta combinatie este una clasica, intalnita in toate tipurile si stilurile de decoratiuni si amenajari interioare de-a lungul istoriei, fiind intotdeauna de actualitate.

Alb-negru in bucatarie

Una dintre incaperile casei in care negrul nu-si prea gaseste locul este bucataria. Insa intr-o bucatarie complet alba vom trai senzatia de raceala si disconfort. Cea mai la indemana solutie este sa inviorati atmosfera cu ajutorul altor culori. Insa daca doriti sa folositi si in bucatarie clasica combinatie de negru cu alb, trebuie sa stiti cum sa o faceti fara sa creati un spatiu respingator.

De pilda, peretii din zona in care veti monta dulapurile de bucatarie de culoare alba pot fi zugraviti in negru. Sau dimpotriva, cateva fatete ale mobierului de bucatarie pot fi de culoare neagra.

La fel si scaunele sau masa pe care vom manca. Accesoriile de gatit de culoare neagra pe fondul alb al bucatariei pot accentua curatenia din zona de gatit si luat masa.

Accente de alb si negru in living

In general, primul gand care ne trece prin cap atunci cand ne imaginam un living negru, este ca acesta nu poate apartine decat unui barbat. Putini isi pot imagina ca un living atat de sobru poate apartine unei femei sau poate bucura o familie. Asa si este. De obicei, negrul se regaseste printre preferintele barbatilor solitari.

Livingul unei familii poate fi cel mult cu cateva accente negre sub forma unor draperii cu imprimeu bicolor, a unor aplice din fier forjat, a catorva obiecte decorative de culoare neagra etc.

Negrul – o culoare nepotrivita pentru camera copiilor

In camera copiilor este total neindincata folosirea culorii negre mai ales pentru ca cei mici si adolescentii sunt firi sensibile si impresionabile, iar negrul le poate influenta negativ dezvoltarea psihica ulterioara.

dormitor negru

Senzualitate in dormitorul alb-negru

Pe de o parte, negrul poate parea apasator intr-un dormitor, mai ales atunci cand vorbim despre dormitoarele de mici dimensiuni. Pe de alta – nu trebuie sa omitem nici latura senzuala a culorii negre. Axati-va pe accesoriile si textilele cu imprimeuri alb-negre pentru crearea unei atmosfere pline de mister si senzualitate: un pat din fier forjat, un tapet alb-negru si un covor asortat.

Culoarea neagra pentru o baie cu stil

Pentru a obtine o baie originala, indrazneata si cu stil, va recomandam utilizarea culorii negre in decorarea baii. Pentru baile de suprafete mici alegeti combinatia alb-negru. O baie neagra in intregime devine apasatoare si neprietenoasa iar una alba, desi luminoasa, va deveni rece si impersonala.

Alege negrul pentru decorarea biroului

Pentru birou culoarea neagra poate fi alegerea ideala deoarece este o culoare sobra, eleganta si care este asociata adesea cu lumea afaceristilor. Desigur ca nici aici nu trebuie sa abuzati de folosirea acestei culori. Va recomandam sa alegeti mobilierul de culoare neagra iar accesoriile in tonuri mai deschise pentru gasirea echilibrului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *