Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Stilul oriental in decorarea si amenajarea casei

dormitor decorat stil oriental

Decorarea unei case in stil asiatic sau oriental se poate face prin mai multe abordari: fie sa pornim de la ideea generala a continentului asiatic si sa folosim elemente si trasaturi comune tuturor tarilor din zona respectiva, fie sa ne axam pe influenta unei singure tari asiatice.


Prima abordare, cea generalista, este mai greu de executat fiind nevoie de experienta in domeniul amenajarilor pentru a ingloba in aceeasi casa elemente specifice mai multor tari si etnii fara a obtine la final un interior pestrit, aglomerat si lipsit de personalitate. De regula, acest tip de amenajare este lasat pe mana designerilor priceputi.

A doua varianta de decorare in stil oriental este mai usor de abordat si de adaptat, mai ales in cazul in care aveti pasiune pentru vreo tara din Orient. Cata vreme cunoasteti traditiile, obiceiurile si cultura tarii respective va va fi mult mai usor sa le introduceti in decorarea casei dumneavoastra.

Crearea unui interior in stil oriental

Un interior decorat in stil oriental inseamna in primul rand stilurile din Japonia, China sau Coreea.

Trasaturile caracteristice acestui stil sunt: minimalismul, curatenia, prospetimea, simplitatea si functionalitatea, absenta pieselor masive de mobilier etc.

Asadar, daca nu va vedeti dormind aproape de nivelul solului sau chiar pe podea, stilul oriental/asiatic nu este pentru dumneavoastra. Pentru ca stilul oriental impune lipsa mobilierului cu care suntem noi obisnuiti: vitrine, dulapuri, biblioteci, canapele, fotolii etc.

Ganditi-va numai cat spatiu ramane intr-o casa fara toate aceste piese de mobilier. In stilul oriental acestea sunt inlocuite cu covoare tatami sau saltele subtiri.

living japonez oriental

Decorarea casei in stil oriental (asiatic)

Incepeti decorarea in stil oriental a casei prin alegerea unui tapet in tonuri deschise, moi si cu textura specifica Asiei care sa aminteasca de in sau de nisip.

Decoratiunile si accesoriile trebuie sa fie la fel de discrete: un tablou de inspiratie asiatica, un papirus din hartie de orez cu inscrisuri orientale (cu maxime sau cugetarile inteleptilor chinezi, de pilda), un evantai traditional, o masca sau un paravan sunt doar cateva elemente ce amintesc de stilul minimalist oriental.

Mobila in stil oriental

Mobilierul in stil oriental este subliniat prin simplitate si este fabricat din lemn, uneori acoperit cu lac sau doar ceruit. Mesele sunt foarte joase, patrate sau dreptunghiulare, cu design cat mai simplu pentru ca singurul lor rol este utilitatea, in niciun caz infrumusetarea incaperii. Pentru ca sunt joase, in jurul lor se sta in genunchi, pe covorase impletite, de aici si lipsa scaunelor.

Dulapurile trebuie sa fie cat mai discrete, de preferat incastrate in peretii camerei (pe cat posibil sa se confunde cu acestia) si cu usi culisante.

Un alt element caracteristic stilului oriental in decorarea casei este paravanul. Acesta poate fi din hartie de orez sau din matase, ambele pe cadru de lemn. De obicei, acestea sunt decorate cu peisaje orientale sau desene cu pasari, flori si animale.

Puteti dizolva putin din minimalismul stilului cu ajutorul unei comode nu foarte inalte pe care sa expuneti o ikebana, alta ramura specifica si traditionala indepartatului Orient.

Materialele de baza in confectionarea mobilierului oriental sunt lemnul, bambusul, matasea si hartia de orez. Pe scurt, toate elementele trebuie sa aiba origini cat mai naturale.

Iluminatul casei decorate in stil oriental este difuz, discret si se obtine cu ajutorul corpurilor de iluminat cu abajur din hartie de orez, a lampioanelor chinezesti, a aplicelor simpliste etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *