Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Bucataria in stil Provence

bucatarie provence

O bucatarie in stil provence este decorata in nuante calde care fac incaperea confortabila si primitoare: tonuri pastelate de albastru, bleu, verde, rosu si galben in toate nuantele lor.


In amenajarea bucatariilor in stil provence se folosesc materiale de origine naturala: tavanul este traversat de grinzi din lemn iar pardoseala este placata cu piatra naturala.

Daca nu dispuneti de bugetul necesar achizitionarii materialelor naturale, puteti cauta produse ce le imita foarte fidel sau sa le inlocuiti cu altele ce se incadreaza la fel de bine in decor.

Amenajarea in stil Provence

De pilda, o tencuiala decorativa poate fi inlocuita cu un tapet care imita textura tencuielii, piatra naturala pentru placarea pardoselii sau a peretilor poate fi inlocuita cu gresie sau faianta care sa aminteasca de casele din zona Provence, in locul grinzilor din lemn pot fi montate niste grinzi aparente care sunt si mai ieftine, dar si mai usor de montat etc.

Insa trebuie sa retineti ca linoleumul sau parchetul laminat nu se potrivesc deloc bucatariilor amenajate in stil provence.

Tavanul, tocurile ferestrelor si ale usilor trebuie sa fie de culoare alba sau ivoire. Usile pot fi decorate cu motive florale. La ferestre este suficient sa montati niste storuri romane sau o perdea transparenta pentru a accentua albul tocariei.

Un alt rol important in bucatariile amenajate in stil provence il au pervazurile. Aici gospodinele isi pot creste in voie toate condimentele de care au nevoie pentru pregatirea mancarurilor, plantandu-le in ghivece din ceramica sau din tabla, toate pictate manual.

Aerul de Provence este dat si cu ajutorul rafturilor din fier forjat, a cosurilor impletite, a amestecului de ierburi aromate expuse in manunchiuri in diverse vase decorative, a prosoapelor si servetelelor cu motive florale, a pernitelor colorate lucrate manual de pe sezutul scaunelor etc.

Candelabrele din fier forjat sau aplicele cu abajur textil brodat manual nu trebuie sa lipsesca din bucataria amenajata in stil provence. Acestea dau o lumina calda ce imprima confort si caldura casei dumneavoastra.

bucatarie stil provence

Mobilierul in stil Provence

Fiecare element de decor sau piesa de mobilier dintr-o bucatarie provence trebuie sa aiba aspect de uzat sau invechit.

Aspectul si finisajele mobilierului de bucatarie este foarte important. O mobila in stil provence este o combinatie de stil, frumusete, durabilitate, confort si caldura. O mobila autentica provence este executata din lemn de stejar, visin sau nuc si nu contine elemente metalice lucioase.

Desigur ca un asemenea mobilier este extrem de trainic si rezista multi ani insa are un neajuns – este extrem de scump, in comparatie cu mobilierul executat din alte materiale. Din acest motiv, pentru a multumi si cumparatorii cu o putere mai mica de cumparare, producatorii de mobilier au inceput sa produca si mobilier in stil provence din PAL sau MDF. Pana si acestea sunt finisate cu aspect invechit pentru a imita cat mai bine textura si fibra lemnului.

Sa nu uitam de inima bucatariei in stil provence – masa care este executata din lemn masiv, are cel putin 12 locuri, este acoperita cu o fata de masa brodata manual in mijlocul careia troneaza o vaza cu flori si aminteste de mesele din povestile copilariei.

Gospodinele din sudul Frantei se mandresc cu vasele, oalele si vesela lor din ceramica si tocmai de aceea au obiceiul de a le expune in bufetele din bucatarie.

Cei care dispun de bucatarii mai spatioase isi pot amenaja in bucatarie si un cuptor placat cu caramida sau cu piatra naturala si ornat cu elemente din fier forjat si lemn.

Astfel, frantuzescul stil provence este un stil colorat, viu si plin de caldura, tocmai potrivit pentru amenajarea si decorarea bucatariei, locul in care se reuneste intreaga familie.

3 răspunsuri la “Bucataria in stil Provence”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *