Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Importanta alegerii mobilierului in definirea stilului casei

mobila living clasic

Specialistii in decoratiuni si amenajari interioare sustin ca una dintre cele mai importante decizii in definirea interiorului si stilului unei case este alegerea mobilierului.


Mai ales atunci cand vorbim despre piesele masive: ansambluri de mobilier, dulapuri, sifoniere, canapele etc. Mobilierul trebuie sa armonizeze perfect cu restul incaperii.

Reguli de baza in alegerea mobilierului

Primul lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem mobila este aspectul acesteia. Asadar, mobilierul trebuie sa ne multumeasca din punct de vedere estetic, sa ne bucure privirile si sa redea senzatia de confort.

Un mobilier de prost gust care nu se incadreaza in tiparele niciunui stil poate ruina aspectul celei mai frumoase case. Intr-o asemenea situatie nici macar faptul ca ati cheltuit putini bani pe achizitionarea ei nu va va readuce zambetul pe buze.

In al doilea rand, mobilierul trebuie sa se incadreze perfect in stilul general al camerei. Mai e cazul sa subliniem ca un mobilier in baroc nu are ce cauta intr-o camera high-tech? O singura piesa de mobilier supradimensionata si nepotrivita stilului dominant poate strica impresia generala despre designerul care s-a ocupat de decorarea casei.

Al treilea aspect important in alegerea corecta a mobilierului este legat de culoarea si textura lui. Daca vom alege mobilierul in aceeasi nuanta cu peretii camerei vom obtine o incapere mai degraba plictisitoare.

mobila living

Specialistii in decoratiuni interioare recomanda sa achizitionam mobilierul cu cel putin un ton mai deschis sau mai inchis decat nuanta peretilor pentru a crea contrast cu restul incaperii. Chiar si asa, trebuie sa mizam pe nuante si culori care se imbina perfect.

Forma si modelul mobilierului poate schimba radical aspectul incaperii. De exemplu, daca alegem sa instalam in dormitor un pat rotund in locul unui pat obisnuit, camera va arata complet diferit. La fel de bine putem inlocui, in living, fotoliile obisnuite cu unele din lemn impletit de ratan.

Mobilierul potrivit stilului clasic

Stilul clasic a devenit extrem de popular in decorarea caselor in ultimii ani. Insa alegerea mobilierului pentru definirea acestui stil nu este intotdeauna o misiune usoara.

De regula, mobilierul in stil clasic este realizat din lemn de esenta rara care nu este accesibil tuturor, fiind extrem de scump. De aceea, chiar daca este fabricat din materiale ce imita lemnul (PAL, MDF etc.), producatorii de mobilier acorda o importanta deosebita texturii si aspectului fatetelor mobilierului, avand grija ca acesta sa imite fidel lemnul natural.

Mobilierul din lemn este prezent si in decorarea si amenajarea casei in stilurile baroc, provence sau country. Desigur ca pentru fiecare dintre stilurile enumerate mobilierul este executat diferit (forma, design, culoare, dimensiuni).

pat rotund stil modern

Mobilierul in stil modern

Stilurile contemporane de amenajare a locuintei sunt extrem de variate, pornind de la stilul art nouveau, aparut la inceputul secolului XX, trecand prin stilul scandinav sau cel minimalist si ajungand pana la stilul high-tech, atat de popular in casele tot mai multor tineri din ziua de azi. Le vom reuni pe toate sub titlul generic de stil modern.

Mobilierul in stil modern este de obicei mobilier de serie, definit in primul rand de functionalitate, fabricat din materiale ce imita lemnul (panouri aglomerate), din plastic sau din metal si sticla sau combinatii ale acestora.

Absolut toate magazinele de profil vin cu oferte atragatoare si variate de mobilier modern: ansambluri tv, comode, mese, scaune, dulapuri, etajere, biblioteci, canapele etc. Finisajele pieselor de mobilier sunt mate sau lucioase, in functie de preferintele fiecarui cumparator. Cu un pic de bun gust si imaginatie, pe bani mult mai putini decat in cazul amenajarii in stil clasic, va puteti decora rapid casa in stil modern.

Un răspuns la “Importanta alegerii mobilierului in definirea stilului casei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *