Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Mobilier in stil minimalist japonez

mobila stil japonez

Cu multa migala si iscusinta mesterii tamplari japonezi aveau darul de a transforma fiecare piesa de mobilier in opere de arta.


In general, mobilierul in stil japonez este extrem de simplu iar daca totusi are elemente de decor, acestea sunt atat de discrete incat nu se observa la prima vedere. Suprafetele mobilei sunt perfect finisate, slefuite si lacuite conform tehnicilor aparute in Japonia secolelor VIII-X, care le confera rezistenta si durabilitate. Unele piese de mobilier din acea perioada exista si acum, pastrate in muzee sau case de cult.

Mobila: Scaunele, fotoliile si paturile in stil japonez

Fotoliile au origine europeana, insa au ajuns si in casele japoneze pentru a suplini sau inlocui traditionalele „zafu” – perne inalte si rotunde sau „zafuton” – perne patrate, dispuse pe podea, folosite pe post de scaune.

Pentru dormit, locuitorii Japoniei foloseau si inca mai folosesc saltele subtiri, denumite „futon”. Acestea sunt umplute cu iarba de mare sau cu bumbac, se tin rulate intr-un colt al camerei sau intr-un dulap pe timp de zi si se intind pe podea pe timp de noapte.

mobilier japonez

Mesele in stil japonez

Nici mesele, omniprezente in casele europenilor, n-au facut parte din traditia amenajarilor interioare a poporului din Tara Soarelui Rasare. Japonezii foloseau pentru scriere niste masute foarte joase, maxim 20-30 de cm inaltime, lacuite si dotate cu multe sertare in care tineau toate ustensilele necesare scrisului.

Alte piese de mobilier ce tin locul meselor cu care suntem noi obisnuiti sunt cuferele din lemn sau comodele cu multe compartimente asimetrice.

De-a lungul timpului, au aparut tot mai multe teorii cu privire la faptul ca mobila japoneza este joasa. Cea mai credibila dintre ele fiind legata de climatul musonic al Japoniei, care face ca in locuintele japonezilor aerul sa fie calduros si umed, fapt ce i-a obligat sa se adapteze, cautand cele mai racoroase locuri din casa.

Din acelasi motiv peretii caselor japoneze sunt inlocuiti cu paravane din hartie care pot fi mutate dupa necesitati iar casele pot fi foarte usor aerisite.

Mobilierul japonez modern se deosebeste de cel traditional macar prin faptul ca nu prea mai este executat manual. Rareori se mai gasesc mesteri iscusiti care sa stapaneasca tehnicile traditionale in materie de prelucrare a mobilei. In ziua de azi, majoritatea pieselor de mobila sunt realizate in serie. Insa si ele pastreaza linia mobilierului traditional japonez – simplu si functional.

Un răspuns la “Mobilier in stil minimalist japonez”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *