Categorii
Utile

Pluta in finisajele casei, un material de exceptie

perete pluta

Unul dintre cele mai noi materiale utilizate in finisarea locuintei este pluta, un material a carui popularitate creste in mod vertiginos datorita calitatilor sale.


O casa pentru ale carei finisaje s-a folosit pluta devine, cu siguranta, un camin calduros, nu doar la figurat, ci si la propriu.

Din scoarta groasa a stejarului de pluta se obtine pluta – un material senzational cu multiple intrebuintari: poate fi folosita atat pentru placarea decorativa a peretilor, tavanelor si pardoselilor, cat si pentru a izola termic si fonic o incapere.

Asadar, sa enumeram principalele calitati ale plutei:

1. Este izolatorul termic si fonic ideal. In prezent, pluta detine suprematia in lista materialelor folosite in izolarea termica si fonica a locuintei.

2. Pluta este un material ecologic pur.

baie pluta

3. Are o rezistenta sporita la foc. Pluta se aprinde extrem de greu, de aceea reprezinta si o solutie ingnifuga, impiedicand propagarea focului.

4. Nu absoarbe si nu retine mirosuri, fapt ce recomanda pluta in calitate de material potrivit pentru finisarea peretilor si pardoselilor din bucatarii.

5. Nu atrage praful.

6. Este extrem de elastica. Daca, de exemplu, scapati un obiect dur pe o pardoseala din pluta nu este cazul sa va faceti griji ca va lasa adancituri. Pluta revine la forma initiala si nu se deformeaza.

7. Durata de timp a montarii pardoselilor de pluta este foarte mica.

8. Si ultima, dar nu cea mai lipsita de importanta calitate a plutei este sustinuta de oamenii de stiinta, care spun ca pardoselile din pluta sunt benefice sanatatii, deoarece contribuie la scaderea presiunii exercitate pe coloana in timpul mersului.

O ingrijire corecta a pardoselilor din pluta le asigura durata de viata pe parcursul a catorva zeci de ani. Ingrijirea pardoselilor de pluta este simpla: o puteti sterge cu o carpa umeda, folosind produse de curatat ce se gasesc in magazine si supermarketuri.

living pluta

Desigur ca exista si contraindicatii. De pilda, este interzisa folosirea materialelor abrazive pentru curatarea suprafetelor placate cu pluta. De asemenea, incaltamintea cu talpa de cauciuc (negru, in mod special) poate lasa pete inestetice pe suprafata pardosealii.

Pardoselile bailor si a altor incaperi cu grad ridicat de umiditate pot fi placate cu panouri aglomerate din granule de pluta cu suprafete placate cu furnir decorativ, rezistent la umiditate. Rosturile dintre placi trebuie inchise ermetic cu kit special si acoperite cu cateva straturi de lac protector.

Pentru placarea pardoselilor din celelalte camere exista panouri multi-strat, formate din patru straturi de material: primul si al treilea strat sunt realizate din granule de pluta aglomerate si fixate cu adeziv special, stratul al doilea este realizat din HDF, iar cel de-al patrulea cu furnir decorativ lacuit.

Acest tip de pardoseala se monteaza la fel ca parchetul laminat, insa este atat de rezistent si de durabil, incat in cazul unei eventuale schimbari de domiciliu acesta poate fi demontat si remontat in locuinta noua, fara sa sufere deteriorari.

5 răspunsuri la “Pluta in finisajele casei, un material de exceptie”

mda…, un material frumos si inovator dar din pacate e mai greu cu romanu’, care se prezinta inca destul de ermetic si „conservator” in fata noului pe fondul unor carente creative ale personalitatii si nu numai, in rest ce sa zic…, succes in continuare cu ideea voastra avangardista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *