Stilul modern a devenit popular in a doua jumatate a secolului XIX si in prima jumatate a secolului XX. Modernismul este caracterizat prin refuzul de-a folosi linii si unghiuri drepte, preferand liniile unduitoare care amintesc de formele naturii (forma plantelor, a florilor etc.)
Acest stil are multiple denumiri. De pilda, in SUA i se spune „tiffani”, dupa numele designerului american L.C. Tiffani, in Franta e cunoscut sub numele de „art-nouveau”, in Germania – „jugendstil”, dupa numele revistei Die Jugend din acea perioada, in Austria – „secesiunea Vieneza”, in Italia s-a denumit stilul „liberty”, in Spania – „modernism” si lista poate continua.
Stilul modern – forme rotunjite, linii asimetrice si valuroase
Pictorii modernisti utilizau ca baza in lucrarile lor ornamente din lumea vegetala. Una dintre emblemele stilului modern ramane broderia artistului german Hermann Obrist, „Biciul”, o tapiterie de mari dimensiuni cu motive vegetale stilizate.
Cultura japoneza a avut o influenta remarcabila asupra dezvoltarii stilului modern. De asemenea, multi dintre artistii modernisti s-au inspirat din culturile altor civilizatii antice, Egiptul Antic, de exemplu.
Sugestii pentru decorarea casei in stil modern
Paleta cromatica caracteristica stilului modern de decorare si amenajare este compusa din nuante pastel de gri, culoarea fumului, a scrumului, trandafiriul, gri-albastrui, nuantele de maro deschis etc.
Contrastele se obtin cu ajutorul culorii rosii, a albastrului si a verdelui. Pornind de aici, alegeti baza cromatica a casei dumneavoastra. Spre exemplu, imbracati peretii livingului intr-un tapet gri fumuriu, iar pentru contrast folositi draperii de culoare rosie.
Designerii aleg sa introduca in decorarea in stil modern elemente in forme geometrice, in special cercul si ovalul care pot fi prezente sub forma unei masute, a unei plafoniere, a unei rame foto sau a unei vaze. Toate acestea pot fi decorate cu motive florale discrete si rafinate.
O alta trasatura a stilului modern este decorarea tavanului cu elemente sculptate din gips sau, mai nou, din polistiren: baghete, rozete, galerii pentru draperii si perdele etc.
Pardoseala trebuie sa fie placata cu parchet sau cu dusumea. Simplitatea acestui tip de pardoseala este tocmai potrivita pentru a echilibra aspectul plin de ornamente si decoratiuni al incaperii decorate in stil modern.
Mobilierul in stil modern
Atunci cand alegeti mobilierul pentru a completa tabloul stilului modern al casei, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele detalii: canapelele trebuie sa fie imbracate in tapiterie cu motive florale sau uni, iar picioarele intregului ansamblu de mobilier (comode, masute, dulapuri, vitrine etc.) trebuie sa aiba forme rotunjite, usor curbate.
In zilele noastre, stilul modern s-a adaptat cerintelor epocii si a mai renuntat la formele unduitoare si curbate, adoptand liniile si unghiurile drepte. Insa isi pastreaza in continuare gratia de la origini prin utilizarea combinatiilor de lemn sau furnir de calitate cu sticla sablata.
Accesoriile potrivite stilului modern sunt cele usor lucioase: oglinzile in rame deosebite, draperiile lucioase montate pe galerii cromate, tapetul cu irizatii aurii sau argintii etc.
Retineti ca simbolul modernismului este floarea de iris, deseori intalnit in casele amenajate in stil modern sub diferite forme. Asadar, nu ezitati sa-l folositi ca element de baza daca va decideti sa va decorati casa in stil modern. Puteti achizitiona tapet imprimat cu flori de iris, tablouri in care e reprezentata aceasta floare, o veioza sau un lampadar ce aminteste de forma irisului etc.
8 răspunsuri la “Stilul modern in casa ta. Forme rotunjite, linii asimetrice”
[…] Nativii din zodia Caprei au gusturi fine si adora sa se inconjoare de lucruri de calitate. Stilul de amenajare potrivit lor este cel modern. […]
[…] Un perete de culoare verde este suficient pentru a anima un living amenajat in stil Modern. Pentru completarea imaginii, alegeti un set de canapele in linii drepte, cateva corpuri de […]
[…] Galaxy H Sb Havana – o propunere eleganta, potrivita atat pentru un living amenajat in stil modern, cat si pentru unul amenajat in stil clasic. Compusa din 3 corpuri modulare si 2 rafturi, realizate […]
[…] daca suntem adeptii stilului modern, tineresc, dinamic si plin de culoare, vom alege sa placam peretii baii in placi de faianta […]
[…] verde si nuantele ei sunt potrivite atat pentru decorarea bucatariilor amenajate in stil modern cat si pentru cele amenajate in stil clasic. Daca pentru bucatariile moderne se pot folosi nuante […]
[…] au sezutul din imitatie de lemn de ratan impletit. Acest set este potrivit unei terase amenajate in stil modern si […]
[…] exemplu ar fi garsoniera de doar 28 mp din filmul de mai jos, amenajata in stil modern, tineresc. Senzatia de spatiu a fost obtinuta in primul rand datorita desfiintarii holului de la […]
[…] ca stilul modern de amenajare a casei capata tot mai multi fani, in detrimentul stilurilor clasice, pe care eu […]