Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Stilul retro in amenajarea bucatariei

bucatrie stil retro

In bucatariile amenajate in stil retro se regasesc atat locul in care se pregateste mancarea, cat si cel in care se ia masa sau coltisorul in care se poate citi presa zilei.


Sursa de inspiratie in amenajarea unei bucatarii stil retro in casa dumneavoastra trebuie sa fie mobila.

Caracteristici ale mobilierului in stil retro

S-ar putea ca multi dintre dumneavoastra sa mai aiba prin casa piese de mobilier fabricate in perioada anilor 50-70: mese, scaune, dulapuri sau bufete. Toate acestea, reconditionate, pot contribui la recrearea atmosferei stilului retro.

Desigur ca daca nu doriti sa recurgeti la reconditionarea pieselor de mobilier vechi, puteti achizitiona unele noi, create special pentru amenajarea caselor in stilul celor din copilaria noastra. Pe piata distribuitorilor de mobilier se gasesc si variante mai scumpe, creatii ale marilor designeri in domeniu, dar si variante care le imita, accesibile si buzunarelor mai putin dotate.

Mesele simple, rotunde sau patrate, cu blat din pal melaminat sunt situate in zona de luat masa amenajata in bucatarie. Scaunele din jurul mesei, cu picioare din metal cromat, amintesc de scaunele din cofetariile sau cantinele de acum 40-50 de ani.

bucatarie retro

Bucataria din casa parintilor mei

Mobilierul din bucataria retro este realizat din PAL cu suprafete lucioase. Si in cazul bucatariilor, ca si in cel al livingurilor, predomina culorile aprinse: rosu, portocaliu, galben sau combinatii de culori, cum ar fi rosu cu alb, de exemplu.

Imi amintesc de bucataria de acum 30 de ani a parintilor mei: mobilierul era realizat din pal melaminat cu fronturi lucioase, rosii, masa si taburetii erau de culoare alba, iar perdeaua – rosie cu patratele albe. Acum stiu precis ca parintii mei erau in pas cu moda vremurilor de atunci.

Frigiderele cu fronturi bombate – semnatura epocii retro

Trebuie retinut ca pentru stilul retro reprezentative sunt fronturile bombate, atat in cazul mobilierului, cat si in cel al electrocasnicelor: frigider, cuptor, aragaz etc. Va mai amintiti de frigiderele Fram? Sunt exemplul perfect pentru a defini stilul anilor 50-70 ai secolului trecut, in bucatarie.

In ziua de astazi marii producatori in domeniul electrocasnicelor au lansat linii intregi de produse ce vin in ajutorul designerilor pentru amenajarea si decorarea bucatariilor in stilul retro: frigidere, masini de spalat vase, cuptoare obisnuite sau cu microunde, aragazuri, prajitoare de paine, blendere si lista poate continua.

Accesoriile. Importante in definirea stilului retro al bucatariei.

E bine sa nu uitam de accesorii, si ele foarte importante in definirea stilului bucatariei. Va sugeram ca pentru intregirea decorului sa alegeti ca sursa de iluminare o lustra suspendata pe cablu, cu abajur din sticla sau panza, cateva cutii de tabla, pentru pastrarea condimentelor sau un set de cescute si farfurii din portelan.

Un răspuns la “Stilul retro in amenajarea bucatariei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *