Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Tipuri de pardoseli pentru bucatarie


In orice casa, bucataria nu este doar spatiul in care se pregateste mancarea, ci si locul care reuneste intreaga familie cel putin o data pe zi. Tocmai asta ne face sa fim atenti atat la latura practica si functionala a bucatariei cat si la confortul acestei incaperi.


Absolut toate partile componente ale unei bucatarii sunt importante. Astazi insa, vom vorbi despre pardoseala din bucatarie si variantele cele mai des intalnite pentru placarea ei: gresia, parchetul, linoleumul si marmoleumul.

gresie



Gresia in placarea pardoselii din bucatarie

Unul dintre cele mai intalnite tipuri de placare a pardoselii din bucatarie este gresia, care a devenit populara datorita calitatilor sale ignifuge, a durabilitatii si a paletei variate de modele si culori disponibile.


Stiut lucru ca, in urma gatitului, suprafetele din bucatarie se pateaza cu resturi alimentare, uleiuri sau sosuri. Din acest punct de vedere, gresia se intretine si se curata foarte usor, cu putin detergent si o carpa umeda.

Insa si rezistenta gresiei are neajunsurile ei. Unul dintre ele ar fi pretul destul de mare, in comparatie cu cel al linoleumului de pilda. Mai ales cand vorbim despre o gresie de calitate, pentru ca cele ieftine sunt casabile.

Un alt dezavantaj al gresiei il reprezinta faptul ca, mai ales in sezonul toamna-iarna, te obliga sa porti incaltaminte de interior, din cauza faptului ca este foarte rece. O solutie in acest caz poate fi incalzirea prin pardoseala.

Alt treilea minus al gresiei este legat de riscul mare de alunecare si accidentare pe suprafata ei lucioasa.

parchet

Parchet, pentru caldura in bucatarie

Calitatile parchetului sunt deja foarte bine cunoscute in randul consumatorilor. Parchetul masiv sau laminat este placut privirii si confortabil in timpul mersului, fiind si un material cald. Prin urmare, nu riscam sa racim, ca in cazul pardoselilor placate cu gresie.

Lista dezavantajelor placarii cu parchet in bucatarie porneste de la rezistenta mica la foc si la deteriorarea usoara in contact cu tot felul de solutii chimice si abrazive folosite in curatarea si intretinerea bucatariei. De asemenea, parchetul se zgaraie foarte usor, iar bucataria este un spatiu cu trafic intens.

Lucru clar – daca va doriti parchet in bucatarie, trebuie sa fiti foarte atenti la intretinerea lui, pentru a-i prelungi durata de viata.

linoleum

Linoleumul – o solutie ieftina

Si linoleumul, ca si gresia sau parchetul are atat calitati cat si neajunsuri. Insa faptul ca reprezinta o solutie ieftina, in comparatie cu cele doua prezentate mai sus, il face un bun candidat in cursa pentru alegerea tipului de invelitoare a pardoselii din bucatarie.

Calitati: am mentionat deja pretul scazut al linoleumului. Pe langa pret, vom enumera paleta variata de culori si imprimeul, care poate imita orice fel de pardoseala: gresie, parchet sau piatra decorativa.

Neajunsurile linoleumului sunt: rezistenta scazuta in expunerea la razele UV (in timp relativ scurt se deterioreaza imprimeul de pe suprafata pardoselii), rezistenta scazuta la zgaraiere si riscul de patare in cazul contactului cu diverse alimente folosite in bucatarie (ketchup, mustar, sosuri, cafea etc.)

pardoseala marmoleum

Placarea pardoselii cu marmoleum

Marmoleumul este un material aparut recent in randul solutiilor de placare a pardoselilor. I se mai spune linoleum natural, pentru ca este fabricat doar din elemente naturale, facand din el un material ecologic 100%.

Din punct de vedere estetic seamana foarte bine cu succesorul sau, linoleumul, insa aici se opresc cam toate asemanarile intre cele doua produse.

Datorita compozitiei sale (iuta, pluta si rasini naturale), marmoleumul intruneste toate calitatile gresiei (curatare usoara si rezistenta sporita la uzura si foc), a parchetului (caldura si confort) si a linoleumului (pret accesibil).

Pe langa toate acestea, rasinile naturale din compozitia lui au capacitatea de a distruge bacteriile daunatoare.

Toate cele enumerate mai sus fac din marmoleum una dintre cele mai bune solutii de placare a pardoselii din bucatarie.

Alegerea tipului de invelitoare pentru placarea pardoselii din bucataria proprie se face in functie de criteriile ce tin de latura estetica si financiara, desigur. Insa daca e sa facem o ierarhie in functie de durabilitate si confort, topul ar trebui sa arate asa:
1. marmoleum
2. gresie
3. linoleum
4. parchet

[poll id=”4″]




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:, , , ,

Autor |
loading...

Comentarii

POPA ANGELICA in aprilie 12th, 2013

Este interesant acest material nou dar ne intereseaza daca se poate folosi ca protectie sub o soba de incalzit din care la alimentare cu lemne poate sari jar.Asteptam raspuns pe adresa de email respectiva.
Multumim anticipat

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii