Categorii
Utile

Camere de mici dimensiuni. Reguli de amenajare

amenajare camera mica


Decorarea, mobilarea si amenajarea unei camere de mici dimensiuni, fara a crea senzatia unui spatiu aglomerat si inghesuit, se poate dovedi o provocare. Exista insa o serie de reguli de care trebuie sa tineti cont daca doriti sa obtineti o incapere frumoasa, intima si spatioasa in acelasi timp.

Lumina si culorile in camerele mici

– Evitati culorile inchise si nuantele tari in contraste puternice. Orice pata de culoare stridenta va micsora vizual incaperea. Axati-va pe tonuri cat mai deschise, care va vor da senzatia de marire a spatiului: alb, crem, vernil, somon deschis, roz deschis, gri deschis sau bej. Nu uitati ca nuantele calde ale spectrului cromatic (rosu, portocaliu etc.) micsoreaza, iar cele reci maresc vizual incaperea.

– Inundati camera in lumina. Lucru stiut – oricat de mare ar fi o incapere, in lipsa luminii, aceasta pare apasatoare si inghesuita. De aceea va recomandam sa dotati o camera mica cu cat mai multe surse de iluminat, mai ales daca nu beneficiaza de suficienta lumina naturala. Pe langa plafoniera de tavan puteti monta aplice, lampadare sau chiar spoturi cu becuri halogen, incastrate in tavan.

model camera mica

Cum alegi mobilierul pentru camerele mici

– Alegeti mobilier in culori deschise. Este adevarat ca mobila alba, de pilda, este mai greu de intretinut pentru ca orice pata de pe suprafata ei este extrem de vizibila. Pe de alta parte, mobilierul in culori inchise, oricat de frumos, va poate micsora si mai mult camera.

– Dotati camera doar cu obiecte necesare. Renuntati la tot ce este in plus si va poate aglomera inutil camera deja mica.

– Alegeti mobilier si decoratiuni de mici dimensiuni. Recurgeti la mici trucuri, inlocuind intr-un dormitor mic, de pilda, un pat de mijloc cu o canapea rabatabila, care va fi stransa pe timpul zilei. Piesele de mobilier de mari dimensiuni vor micsora si mai mult camera.

– Amplasarea corecta a pieselor de mobilier. O canapea cu un design deosebit amplasata in mijlocul unei camere mari arata spectaculos si poate crea o zona distincta de restul incaperii. Intr-o camera mica insa este total neindicat acest tip de amenajare. Va sugeram sa asezati toate piesele de mobilier de-a lungul peretelui, lasand liber mijlocul camerei.

– Imbracati tavanul, peretii si pardoseala in culori deschise. Tavanele in tonuri deschise vor inalta camera, iar pardoseala si peretii in nuante deschise vor largi vizual incaperea.

Peretii, sticla si oglinzile in camere de dimensiuni mici

– Mariti incaperea cu ajutorul oglinzilor. Oglinzile reflecta lumina, facand incaperea mai luminoasa si mai spatioasa.

– Mobilier cu fronturi lucioase sau din sticla. Mesele din sticla, de exemplu, pot inlocui mesele din lemn, insa nu vor incarca vizual camera, iar fronturile lucioase amplifica intensitatea si cantitate luminii din incapere.

– Trucul tablourilor supradimensionate. Specialistii in decoratiuni interioare folosesc in decorarea camerelor mici tablouri de mari dimensiuni cu desfasurare orizontala, despre care spun ca, in mod paradoxal, maresc optic suprafata peretilor.

– Evitati imprimeurile. Pentru decorarea unei camere de mici dimensiuni este indicat sa folositi decoruri si textile simple, fara imprimeuri si in culori deschise: perdele transparente, covoare uni in nuante pastel, canapele in huse simple, monocromatice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *