Categorii
Viata la tara

Cate lemne se consuma intr-o iarna? Centrala cu gazeificare?

lemne sparte aranjate

10 octombrie. Notez aici, in blog, primul foc in centrala – din anul acesta – pe care oricat as fi incercat sa il aman, e clar ca nu puteam sa il mai pacalesc. In casa se simtea deja binisor racoarea.


De ce notez aceasta data? Pentru ca incerc sa fac niste calcule aproximative dar cat mai aproape de realitate, legate de consumul de lemne, intr-o iarna, la o casa cu centrala.

Sa vedem. Sunt intrebari la care vreau sa am raspunsuri dupa ce va trece iarna 2012-2013, raspunsuri care ne vor ajuta iernile ce urmeaza.

1. Cate lemne se consuma intr-o iarna? metri cubi / steri. Discutam aici despre o instalatie ce contine o centrala pe lemne, 10 radiatoare, traseele prin sapa si o casa care are o suprafata locuibila de ~ 150 mp (inaltime parter 3 m, inaltime etaj mansardat ~ 2,6 m)

2. Cati metri cubi se consuma lunar? Voi avea grija sa fac diferenta intre lunile cu temperaturi de -25 de grade in care faci focul zilnic (da, aici sunt nopti cu astfel de temperaturi) si lunile mai putin geroase (cum pare sa fie acest octombrie) si le voi calcula separat.

Buuuun…

Ce cantitate de lemne am acum pregatita?

– 18,5 metri steri in baraca de lemne
– 1,5 metri steri pe peretele din spatele casei.

In total 20 metri steri de lemne, dintre care: 5 de fag uscat de 2 ani si 15 de fag de anul acesta.

Ideal ar fi fost ca tot lemnul sa fie fag uscat de 2 ani. dar asta e situatia data 🙂

Asadar, voi reveni aici si voi completa lunar, cu detalii, cantitatile consumate. Sper sa ne ajute in viitor.

Inca un mic detaliu: Nu bag in centrala numai lemne uscate. Le combin. Pornesc cu uscate dupa care adaug din cele de anul acesta.

Revino si tu aici pentru a afla detalii.

Octombrie 2012:
Noiembrie 2012:
Decembrie 2012:
Ianuarie 2013:
Februarie 2013:
Martie 2013:
Aprilie 2013:
Si, de ce nu, poate chiar si Mai 2013:

UPDATE 6-mai-2013:
Buuun, iarna a trecut. Din cei 20 de metri steri, pe care i-am avut, am consumat 18. Cei 5 metri steri de lemn uscat plus inca 13. (in luna mai nu a mai fost nevoie de foc in casa)

Important de retinut este faptul ca 2012-2013 a fost o iarna usoara fata de iarna 2011-2012, asadar marianpreo a avut dreptate (vezi comentariile mai jos). Putem spune ca lemnele au ajuns cam la limita.

Anul acesta voi adauga termostate la calorifere. Din cate am inteles, acestea vor reduce considerabil consumul de lemne si voi reveni iarna urmatoate cu detalii. Ne auzim aici, la CasaDex.

47 de răspunsuri la “Cate lemne se consuma intr-o iarna? Centrala cu gazeificare?”

Daca apuci Mai 2013 cu o iarna ca anul trecut , ma bucur pentru tine….Ma refer la a apuca primavara cu lemnele din anul asta…
Ridicarea temperaturii centralei la 80 -90grC o faci numai cu lemn uscat…mentinerea peste noapte o poti face cu amestec…Dar cel mai bine bagi in camera (centrala) lemne cu o sapt -daca e loc- inainte de a le folosi. Pentru uscare . Se usuca si la ger… Punele in ordinea folosirii..Cele mai verzi ultimele. Eu la o asemenea casa, iarna trecuta , am consumat cam 10mc. Numai uscat(luat in vara).
Centrala ATMOS 40KW, Boiler dual 300l, panouri solare(pentru vara). Acum am legat in cascada o centrala electrica, pentru a nu mai sta stresat sa bag in foc in diminetile geroase rau. Succes si iarna usoara.

Salut Marian.
iarna trecuta am consumat mai putine. Este adevarat ca luna ianuarie am lipsit de acasa aproape toata.
De la anul imi cumpar din primavara, cel tarziu in mai vreo putin 10-20 mc si ii sparg sa se usuce mai repede.
Si eu sunt curios. abia anul asta fac un calcul mai strict. in plus, sa speram ca nuva mai fi iarna de anul trecut 🙂

ce suprafata are casa ta si cat ai consumat iarna trecuta?

Am amprenta la sol 170 mp. 10 calorifere…40Kw?Atmos/. Daca ai lemn uscat este super. Numai lemnul bine uscat iti ridica repede temperatura. Euin cand am mai luat si „bricheti”(OBI), pe care ii puneam cand incepeam focul..maxim 2 bucati sunt suficiente. Am un rastel din metal de 1m/2m H, unde stivuiesc lemnele in camera sobei si cam doua saptamani iau de acolo. Se usuca super pana le bag…

si eu mai iau bricheti si pun la pornire. unu sau doi. lemnele uscate chiar incing rapid si duc temperatura sus.
anul asta m-am ocupat tarziu de cumparat asa ca asta e situatia 🙂
Atmos am si eu.
inteleg ca rastelul are cam 2 metri steri?

salut! urmaresc comentariile voastre intrucat vreau sa imi iau si eu o centrala pe lemne;dar trebuie sa ma lamuresc fiindca nu stiu prea multe despre ele;imi puteti spune daca atunci cand introduceti lemenele si le dati foc , apare ceva miros in casa?

buna, Ninel centrala se monteaza in incapere separata iar fum mai iese cind bagi lemne la completare daca nu ai ventilator exhaustor la centrala

Care centrală este mai sigură (în cazul unei explozii) cea cu gazeificare s au cea clasică . Şi cît consumă o centrală într-o iarnă ? Şi apropo o explozie din ce cauză se întîmplă (ştiu că din cauza întreruperii curentului electric ) vreau să ştiu să mă pregătesc să fiu pe fază !

VREAU SA IMI MONTES O CENTRALA LA O CASA DE APROXIMATIV 300MP. NU STIU CE AR FI MAI CONVENABIL IN ZIUA DE ASTAZI (GAZ SAU LEMNE) IN ROMANIA,MA REFER LA CHELTUIELILE DUPA MONTARE . VA MULTUMESC DACA MA PUTETI LAMURI

buna,actual am o centrala pe curent si care consuma f mult iarna 2012-2013 pana in prezent la o casa 160 exterior cu pereti de 30 cm si 10 izolatie am platit in jur de 4700 lei din nov pana acum in martie. Ma intereseaza sa schimb centrala cu una pe lemne , spuneti-mi va rog ce costuri ati avut cu centralele pe lemne
multumec

Am revenit cu detalii legate de consum. Gasiti mai sus, UPDATE la articol.
Ca o concluzie scurta: 18 metri steri in 7 luni de „iarna”.

noi am consumat spre 7 m st, cu tot cu apa calda (casa o stii, etajul incalzit o data pe saptamana cand nu a avut locuitori, adica macar de 1-2 ori pe luna). cu apa calda cum faceti?

Simona, apa calda de la boiler. iarna pe lemne (e legat la centrala), vara pe curent.

si noi, vara boiler electric, iarna – pe lemne. deci pentru incalzire ati folosit de fapt mai putine lemne.

Salut tuturor sunt interesat in ponerme o centrala pe lemne si nu stiu daca sar putea pune in interiorul unei cimenee si cam cum ar functiona sami incalzeasca cimenea propriu zisa cit si serpentina pt calorifere si apa calda si cam cit costa ?pt o casa de 130m la partier si 130 mansarda .multumesc anticipat poate stie cineva sami explice un salut

Si eu am gasit la un pret foarte convenabil o centrala pe lemne si nu stiu cat de avantajos este sa o cumpar. Apelez la cei care au deja centrala pe lemne sa-mi spuna daca li se pare avantajos.

Consum lemne pe 24 ore la o casa de 150 mp
sa incalzesti 150 mp casa ai nevoie de 9 Kw/h fara oprire X 24 ore = 216 Kw acum 1 kw lemn = 4 Kw X 54 kg lemn = 216 Kw consum la 24 ore
Deci am aflat consumu la o casa de 150 mp pe 24 ore acum 54 kg lemne X 30 de zile = 1620 kg X 210 zile adica 7 luni de iarna = 11340 adica aproape 11 tone lemn uscat
1 metru ster = 500 kg 22 metri steri = 11 tone deci domnu care a deschis subiectul cu casa de 150 mp cu consumul de 18,5 metri steri a esit foarte bine la consum

@ dyly: O centrala pe lemne cu gazeificare se poate spune cat costa, dar un radiator fara sa dati dimensiunile…
Deci, personal recomand Arca Aspiro. Nu e ieftina, costa cam 11000lei, dar elimini din start riscul sa „crape” dupa 7-8 ani. Deasemeni conditia esentiala e sa folosesti lemn uscat de cel putin un an.

@ y2k. Nu stiu de unde ati scos consumul ala. Corect 7 luni de iarna. Va spun din propria experienta la o casa de 140m2 supraf.utila, 2.7m inaltime si izolata cu 10cm polistiren la nord si est, 8cm la vest, 5cm la sud si 30 cm vata minerala in pod: Inaite de izolarea peretilor, dar cu 15cm de vata in pod: 25m steri. Dupa izolare si 30cm vata in pod: 14m steri. 1/3 din lemne le consum intr-o luna, cam prin ianuarie – februarie.

@Laurentiu Vasilescu & Dumitru Elena: Nu va strangeti la bani cand luati o centrala. O centrala mai ieftina insemna nu numasi un consum mai mare, dar pot apare probleme grave in functinare pana a va plesni si atunci ati aruncat banii pe geam. Cititi forumurile pe tema si o sa vedeti din experienta altora.

intreb si eu ca necunoscatorul: centralele pe lemne isi iau singure lemnele sau trebuie sa mai bagi tu din cand in cand cate un lemn ca in soba ?
Pt o casuta cu 2 camere (plus baie, bucatarie) e mai bine cu sobe in fiecare incapere sau cu centrala?

@Doru.Eu am o centrala de 40kW la 140m2, inaltime 2,7.Avand in vedere ca centrala e mare pentru casa, in lunile mai calde bag o data inainte de culcare cat apreciez ca e nevoie. In lunile geroase bag seara atat cat sa arda pana la ora de culcare cand iar bag cat apreciez ca e nevoie sa arda peste noapte. doar cand e f. frig afara (-15-20gr) o umplu complet. Daca centrala e calculata tandi-pe-mandi atunci sigur va trebui s-o umpli mai bine, nu cu taraita. Toate astea le inveti in timp si e functie de marimea casei si a centralei, a izolatie, a temperaturii oe care vrei s-o mentii, a temperaturii de afara. oricum, in nici un caz nu bagi cate un lemn.

casa 110mp utili …. cazan atmos 24rs pe bricheti rumegus tip ruf…consum iarna 2014-2015 7 tone cu izolatie polistiren de 4cm. in aceasta vara am cumparat doar 6 tone pt ca am adaugat 8cm de polistiren la izolatie (12cm pe total). de pe 10 oct fac focul am 22,5-23 grade temp in casa 24h/zi. consum mediu 30-35kg/zi cu apa calda inclusa. cost consum cca 400-450ron/luna

Salut
Casa de 120 mp utili, inaltime medie de 2,5, pereti de 27cm +termosustem de 10 cm si vata in mansarda de 20 cm.
Am consumat cca 5 mc lemne din septembrie 2015 pana la începutul lunii ianuarie 2016. Precizez ca locuiesc prin nordul Moldovei.

160mp,locuibil,centrala cu gazeificare,izolatie 3cm cu densitate 18kg/mc,doua bai,sase persoane,pod nemansardat sau izolat h-6m l-8m L-20m,din octombrie pana aprilie aproximativ 10mc lemn luat in vara,trei alimentari la 24h plus aproximativ 1kw/24h.

Am un viadrus de 25 kw 6 colorifere si incalzesc 78 m2 utili parter si mansarda casa e bine izolata .la 0 grade noaptea si 10 ziua fac un foc pe zi seara se ridica temperatura in casa la 28 grade destul de mult centrala e reglata pe 60 grade pompa pleaca la 40 g in zilele geroase fac de 3 ori focul la 2 zile ard numai stejar si salcam uscat de 2 ani ca bani 600 ron pe iarna

crezi ca ne poti furniza consumul real in mc daca nu suntem indiscreti cu termosul perfect???????

pentru administrator site…….De ce mi-ati modificat raspnsul meu pentru Burcea,sau tolerati faptul ca noi nu ne pricepem si va ascultam sfaturile intocmai.Eu am spus ceva de genul….ai descoperit termosul perfect si ca ar trebui sa te gandesti la sanatatea familiei tale,daca de tine nu iti pasa.Daca nu este implicat administratorul site ,oare nu se intampla acelas lucru ca la clonarea cardurilor?Acum nu mai imi puteti raspunde ca am folosit alt toping.

Eu am in mesaje trimise data d”e 11.11.2016,raspuns pentru Burcea,mesajul este trimes din Roeselare Belgia ,,cu gmail ovmihai103@gmail.com.Andrei poate intelegi mesjul din oct .01.2016,in care ai raspuns ca am comentat in alt toping si mi-ai dat adresa site.

Nu stiu in metri iau cam 2 carute pe iarna max 3 .min 600 max 900 ron.am 2 dormitoare 2 bai un living open space cu bucatarie de 40 m2 si o camera in care nu sta nimeni dar o incalzesc .eu sunt f multumit

Pentru Burcea.Acum mai vii de acasa,trei carute de la 3 la 6mc.Daca este lemn de esenta tare 8mster=3300kg pelete=18mc aschii de lemn,la o casa bine izolata(mediu),pentru patru lni de iarna,centrala sa fie dotata cu acumulator de apa(2000 l)cel putin doua circuite,boiler termic,calorifere termostatate,senzor atmosferic,aprindere automata a centralei,tubulatura izolata…etc.Cost total al instalatiei aproximativ 20000€.Vezi site HARGASSNER Austria,au calculator pentr consumul de lemne bineinteles ca este consum ideal(Am vazut un combi instalat in Roeselare be.iarna sunt -2°c max o luna din patru,aceasta centrala se incadre in consumul dat de calculator,termostatul interior era setat pe 25°C)

Pt.Mihai .si credeti ca nu e destul de ok o medie de 800 ron pe iarna.anul 2016 am aprins primul foc pe 1 noiembrie ,faceam de 2 ori la 3 zile din decembrie pana n februarie dim si seara si acum e 25 martie si fac o datA pe zi .ideea e ca nu bag multe lemne ,aprind focul si in 15 min am apa la 50 grade ,se incAlzeste f repede .eu o tin pe 65 grade .am lemne f uscate de vreo 2 ani.precizez ca am doi copii mici si se joaca pe jos pe parchet ,gresie .parerea mea,Viadrus sunt centrala f bune .stima

Ati zis bine ,casa sa fie izolata ,eu am ytong de 25 latime si izolatie de 8 cm eps 100 .la minus 15 grade aprind la 6 seara pana la 10 merge centrala pt ca e de 5 elementi nu ai un randament mare am 26 grade iar dim la 7 am 24 imi scade doar 2 grade

Si foarte important centrala e montata intr o camera lipita de casa .izolata cu 10 cm de polistiren si fata de 20 cm pe tavan geam termopan ventilatie.nu cum am vazut la vecinul meu are tevi neizolate si e montata intr o magazie unde bate vantul si e 0 grade de ia inghetat si tevile asta iarna ai arde 20 m steri pe sezon.cand faci un lucru fa l cu cap

Centrala mea este facuta de mine,este cu gazeificare,in mare parte este hargassner(mi s-a parut cel mai competent si corect producator),temperatura 72-82°C la centrala (termostate mecanice dintr-o centrala pe gaze)lemne cumparate in iunie august si arse in iarna acelas an,500 l apa in toata instalatia,11 calorifere+boiler(12.5m calorifere).Consumul nov-april cinci carute (aroximativ 10mc),pret total 3500lei ,locuiesc in zona subcarpatica unde ajunge si crivatul din rusia.As vrea sa stiu densitatea poliestirenu-lui grosimea este aleatorie(neinteresanta),daca se poate?Cred ca tu locuiesti in baragan,dobrogea sau banat.si totusi raman la parerea ca locuiesti intr-un termos.

Am spus. Eps 100 eu am 8 metri de cAlorifere adunate .si atentie am in total 6.5 m2 de geam si usa la intrare din aluminiu cu geam tripan si izolata cu polistiren extrudat .(panelul de sub geam).daca ai geamuri mari si multe inseamna si pierdere de caldura

Prima problema la tine.lemnele nu sunt uscate.trebuie sa le iei cu cel putin un an inainte

Pentru Burcea , presiunea apei in centrala la 20°C este 0 bar la 75°C este 1 bar,contrar a ceea ce spun meseriasi(la peste 1.5 bar apa calda circula singura)inaltimea centralei este la jumatatea caloriferelor,nu am vas de expansiune,apa nu circula decat daca pompele lucreaza(doua pompe),landomatul ,supapa de protectie a centralei este nula ,temperatura de intoarcere a apei calde, la -20°C afara, este de 62°C.

1 bar la 0 grade sib1.8 bari la 90 grade asa e la mine .daca nu ai presiune fortezi pompa ,eu am una singura.intrebare ,ai by pass la centrala?

Eu am ars si lemne cumparate in mai si lemne de min un an. Direfenta este enorma. In prmul rand ca la lemnele uscate doar cateva luni central consuma cam jumatate din caldura sa le usuce, in al doilea rand la cele de min 1 an scot max o galeata de cenusa pe sapt si in al trelea rand condensul acid ce se formeaza la lemnele ude iti distruge centrala. Eu a trebuit sa inlocuiesc dupa 3 ani gratarele de fonta si o alta piesa de fonta (catalizator ii zice parca) pt ca se distrusesera. Acum, arzand numai lemne de min 1 an nu mai am nici o probl si au trecut 4 ani de cand le-am inlocuit.
Legat de presiuni, presiunea trebuie sa fie un pic peste 1bar la temp ambianta (a casei), urcand la max 1.8bar la temp de peste 70gr.

Am by pass,o pompa pentru ,circulatie cazan si boiler,a doua pentru caldura,termopan la trei garniturisi sapte camere de aer,22mp geam,patru usi cu iesire afara.Centrala merge fara sa faca condens cu fag,carpen si tufa mege mai prost cu stejar iar cu salcam foarte slab(salcam sub 20cm diametru),pompa de la cazan porneste la 65°,trei alimentari pe zi compensez din incarcarea de seara h15-22:30(lemne mai putine)focul nu se stinge decat sambata cand este curatata,cosul are 1,5 peste inaltimea centralei.Aceasta a fost a cincea iarna.

Eu nu am bypass si nici nu am de gand sa fac .sunt constient ca o sa faca putin condens ceea ce sa si intamplat dar arzand lemne uscate fara umiditate protejezi centrala ,avand bypass arzi mai multe lemne iar mare parte din caldura o scoate pe cos si iti da mai putin in calorifere ,adevarat c tu nu ai condens deloc.eu am dat 2800 lei pe centrala si dau 800 lei pe lemne pe sezon .sa zicem ca , crapa centrala in 12 ani ajung la o suma de 10000 consum de lemne in mare. Avand bypass creste durata de viata a centralei cu 4-5 ani sa zicem.dar consum in 12 ani lemne de 25000 ron asa ca imi permit sa schimb centrala la 10-12 ani e mai rentabil.cunosc multe persoane care si au dat jos pompa de bypass sau vana cu trei cai din cauza ca ,consumau multe lemne si caldura in casa din parti.cumnatul meu are un cazan viadrus de 55 kw fara bypass si de 10 ani nu are nici cea mai mica problema ,incalzeste 300 mp cu 1500 lei pe sezon.

Termostatul il tin la 40 grade .volum de apa in cazan 50 litri. In 10 min de la aprindere ajunge la 40 grade pleaca pompA scade la 35 grade pentru ca vine apa la vreo 22 grade din instalatie inca 15 min se duce in 55-60 grade.sta vreo 2- 3 ore in 60;grade si cam asta e mersul.deschid geamurile ca mor de cald .chiar si la -15 grade afara le tin o juma de ora dim juma de ora seara deschise.

Prima proba pe care am facut-o a fost sa opresc curantul,in o ora jarul era stins(carbuni de foc ne-aprinsi),am modificat ca sa se stinga jarul la trei ore(intamplare trei ore),centrala cu ardere normala poate exploda daca ramai fara tensiune electrica (vezi cazul Calinesti Arges,fara acumulator de apa calda ,pufer)eu locuiesc in zona celor care aduc lemne in Bucuresti,dar nu am posibilitatea sau padurea pentru a duce lemne in zona dimitrofa Bucuresti.Nu stiu cum tu obtii pret mai bun ca in zona mea.Acesta este motivl pentru care am optat pentru acest tip de centrala ,in care nu am fost intresat numai de consum ci si de siguranta si sanatatea familiei mele,actualmente am 10ani de tir este neinteresant,cei 28 ani de vechime pe care ii am inainte de TIR sau ce profesie si pregatire am,principall lucru este sa vrei si sa te documentezi substantial c-am ce ai prefera alimente modificate genetic sau naturale(eu nu stiu ce sa aleg in sensul care sunt mai bune pentru organizmul uman).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *