Categorii
Utile

De cate prize ai nevoie in bucatarie. Calcul necesar

bucatarie moderna


Bucatariile moderne sunt dotate cu aproape triplul cantitatii de electrocasnice in comparatie cu cele ale anilor 70 din secolul trecut. Prin urmare, a crescut si necesarul de surse de alimentare cu energie. De aceea este indicat sa faceti calculul necesarului de prize din bucatarie inca din faza de proiectare a casei.

In ziua de astazi, majoritatea bucatariilor au in dotare urmatoarele electrocasnice, pentru care, bineinteles ca avem nevoie de prize:

– plita si cuptor electric;

– aragazul clasic cu functii suplimentare: grill, rotisor, bec cuptor, aprindere electrica a ochiurilor de aragaz;

– cuptorul cu microunde;

– hota electrica;

– masina de spalat vase;

– frigiderul sau combina frigorifica;

– congelatorul;

– electrocasnice mici: robot de bucatarie, mixer, fierbator electric, sandwich maker, prajitor de paine, cafetiera, expresor de cafea etc.;

– sursele de iluminat incorporate in mobilierul suspendat din bucatarie;

– televizor;

prize bucatarie

Dispunerea prizelor in bucatarie:

Eu personal nu suport sa ma incurc in tot felul de prelungitoare prin casa, iar in bucatarie cu atat mai putin.

Intr-o bucatarie moderna, frumos mobilata si utilata, cablurile prelungitoarelor insirate de-a valma pot strica tot ansamblul. Numarul exact al prizelor necesare in bucatarie poate fi dedus daca tineti cont de urmatoarele aspecte:

1. Electrocasnicele de mari dimensiuni (frigider, aragaz, plita, cuptor electric, hota, masina de spalat vase, cuptor cu microunde etc.) trebuie sa fie permanent conectate la sursele de curent, prin urmare, pentru fiecare dintre acestea trebuie prevazuta o priza separata.

2. O priza separata pentru sursele de iluminat incastrate in corpurile de mobilier suspendate (spoturi, leduri, neoane etc.)

3. Dotati bucataria cu trei sau patru dispozitive duble de alimentare, dispuse de-a lungul blatului de lucru, pentru electrocasnicele de mici dimensiuni, care nu au loc fix si sunt folosite sporadic: mixer, robot de bucatarie, storcator de fructe, rasnita de cafea etc.

priza bucatarie

Inainte de montarea efectiva a prizelor, tineti cont de urmatoarele:

– Prizele prevazute pentru alimentarea cu curent a electrocasnicelor dispuse in jumatatea inferioara a mobilierului de bucatarie (masina de spalat vase, masina de spalat rufe, cuptor electric, aragaz etc.) trebuie sa fie montate la o inaltime de minim 2 cm de nivelul pardoselii, dar nu mai mult de 10 cm, adica sa vina exact sub dulapurile din bucatarie.

Daca le veti monta chiar in spatele dulapurilor, fie veti fi nevoiti sa pastrati o distanta dintre dulap si perete, dupa introducerea stecherului in priza, fie va trebui sa perforati placajul din spatele acestora.

– In cazul in care preferati varianta montarii dispozitivelor de alimentare in spatele dulapurilor de bucatarie, inaltimea minima recomandata fata de nivelul pardoselii este de 3 cm, iar maxima de 60. In acest caz, asa cum spuneam si mai sus, va trebui sa perforati placajul din spatele dulapurilor.

– Daca aveti prevazuta o priza in interiorul mastii de chiuveta, asigurati-va ca aceasta este prevazuta cu protectie la umezeala.

– Sursa de alimentare a hotei de bucatarie trebuie amplasata la o distanta de 5 cm de hota propriu-zisa. Nu uitati sa tineti cont de burlanul de evacuare al hotei – e important ca traseul acestuia sa nu se suprapuna pe priza, blocand-o. Daca planificati sa achizitionati o hota incastrabila, puteti proiecta montarea prizei de alimentare chiar in interiorul dulapului in care va fi incastrata hota.

– Distanta maxima dintre sursa de alimentare si obiectul electrocasnic alimentat nu trebuie sa depaseasca un mentru.

– Prizele suplimentare, prevazute pentru alimentarea electrocasnicelor de mici dimensiuni (cafetiera, toaster etc.) trebuie montate la o inaltime cuprinsa intre 100 si 140 de cm, fata de nivelul pardoselii, adica deasupra corpurilor inferioare ale mobilierului de bucatarie.

7 răspunsuri la “De cate prize ai nevoie in bucatarie. Calcul necesar”

daca mai aduag 4 in locul de masa, 2 pe terasa si 1 la bucataria de vara… e cam bine. sau, cu alte cuvinte, n-am avut nevoie niciodata de vreo tripla pana acum.

Buna seara
De ce prizele se monteaza, in incaperile care au pardoseala conductoare electric (mozaic, ciment, gresie), adica in bucatarie, la o inaltime de 1,20-1,40 m? Stiu ca montarea lor la aceasta inaltime este reglementata in Ordinul I7/2002. Vreau sa renovez apartamentul asa ca am chemat electricianul, intrucat nu am nici o priza in bucatarie (din constructie apartamentul nu are nici o priza in bucatarie). Iar electricianul a zis ca-mi face o priza deasupra blatului, iar alta priza sub blat unde sa intre stecherul aragazului si al masinii de spalat. Iar cand i-am zis electricianului ca este un act normativ unde se prevede inaltimea prizelor a zis „Lasa ca merge si asa”.
Am mai intrebat in dreapta, in stanga cum si-au mai facut altii prizele, si nimeni nu stia de acest act normativ, cu exceptia tatalui meu. De la el am aflat ca prizele se monteaza la o anumita inaltime.
Cum ma sfatuiti
Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *