Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Dusumea din lemn masiv. Avantaje si dezavantaje.

dusumea lemn masiv

Dusumeaua din lemn masiv este folosita in placarea pardoselilor din case inca din vremuri de demult, fiind alegerea ideala pentru cei care isi doresc o pardoseala calduroasa, trainica si ecologica, pentru ca la fabricarea lor se folosesc materiale 100% naturale.


Cum alegem dusumeaua din lemn masiv?

Cele mai rezistente si cautate tipuri de dusumea sunt cele realizate din lemn de esenta tare: stejar, nuc sau frasin. Foarte bune si rezistente sunt si cele din lemn mai moale, cum ar fi cel de plop sau pin, de exemplu, insa acest tip de dusumea trebuie acoperit cu un lac ce ii confera rezistenta sporita la uzura.

Foarte importanta este si rezistenta dusumelei la umezeala si oscilatiile termice din casa. Cele mai rezistente soiuri de lemn la umezeala sunt stejarul, lemnul de doussie (o esenta ce provine din Africa), cel exotic de merbau (provenit din sud-estul Asiei) sau de teak (o alta esenta exotica de origine asiatica) si alte cateva. Rezistenta la umezeala este data de cantitatea mare de uleiuri eterice din compozitia lor.

Dintre cele mai sensibile esente la umezeala si oscilatii de temperatura vom aminti parul, visinul si ciresul.

Si totusi, care sunt avantajele si dezavantajele placarii cu dusumea din lemn masiv?

Avantaje:

– Pardoseala 100% ecologica (in cazul in care nu este tratata cu lacuri si alte substante chimie).
– Sanatoasa si hipoalergica.
– Lemnul masiv are foarte bune calitati termoizolatoare.
– Durabilitate si rezistenta in timp. In cazul unui montaj si a unei ingrijiri corecte, dusumeaua din lemn va poate servi pana la 50 de ani.

Dezavantaje:

– Putrezeste in timp.
– Poate fi atacat de insecte, daunatori si rozatoare.
– Pretul ridicat al pardoselei din lemn masiv.
– Usor inflamabil.
– Necesita ingrijire permanenta si reconditionare periodica (slefuire si lacuire).

8 răspunsuri la “Dusumea din lemn masiv. Avantaje si dezavantaje.”

Daca s-a rupt o bucata din lemnul masiv al pardoselii, se face tot acea procedura de prelucrare a lemnului, doar ca apoi se alege bucata de lemn de acea factura si desen al lemnului, care la fel este prelucrata si se lipeste cu aracet pentru lemn in amestec cu rumegus…

Pardon. ca va corectez. PUtrezeste lemnul in conditii vitrege- daca sta in apa si se umfla prima data si dupa mnulta vreme are sa putrezeasca. Nu putrezeste daca in casa e totul ok. Se umple de cari si alte insecte, dar si pentru insecte, ciuperci si rozatoare, chiar si impotriva focului poate fi tratat . Creste pretul. Si din lista dvs am vazut ca ati exclus lemnul frumos: salcamul are o rezistenta foarte mare si putine modificari in timp. E lemnul cel mai rezistent la timp si are o culoare galbena foarte frumoasa in plus niste proprietati grozave. Pe urma mai sunt cele frumoase : ciresul si prunul, au culoare rosiatica si unul din pini. MEsteacanul si teiul sunt albicioase-galbui lucioase. Nucul e cel mai cel, dar nu stiu cati iti permit nuc in casa. Poate ca merita mai mult decat un parchet stratificat – al meu dupa doi ani s-a ros de tot in dreptul calculatorului. La un lemn masiv nu s-ar fi intamplat asa ceva. Iar lemnul masiv in raschetezi sau macar slefuiesti si -l lacuiesti si e ca nou. Nu cred ca numai 50 de ani. Eu cred ca tine sute de ani. In muzee e plin : pe tavane si spe podele. Si nu cred ca e …stratificat. Pelesul de la noi arata fantastic. Si in multe zone se poate vedea parchet cu desen frumos, cu specii rare, lemn de trandafir, abanos si te miri ce. Din cauza proverbului ca suntem prea saraci sa ne cumparam ieftin , gandesc ca asta am putea -o folosi si la parchet///podele.
Ce nu stiu eu e cum se monteaza. Daca citeste cineva care stie , rog raspuns. Trebuie incastrat in placa de sub lemne pe invers sau ? se face falt , lamba si uluc? Ca totusi nu e ca la parchet.

cu fagul e mai greu netratat. ar trebui macar aburit si uscat. prin aburire se uniformizeaza culoarea. altfel, lemnul de fag are pete de culoare rosie. e un defect si rar o sa gasiti bustean neatacat de ciuperca respectiva care coloreaza lemnul. doar ca prin aburire nu se mai vede. uscat si tratat e super. nu stiu de ce nu ar putea fi folosit. e mai ieftin decat stejarul sau orice alt lemn. nu e prea greu nici de prelucrat, chiar mai usor decat stejarul. are fibra mai uniforma, mai scurta.

Am o întrebare referitoare la duşumeaua de răşinoase.
Fiind esenţă moale este mai uşor de a fi deformată prin lovituri:
obiecte grele căzute pe jos, frecare scaune, mobilă, etc. Respectiv, pot apărea găuri, găurele, tăieturi, denivelări.Mă gândesc să pun în bucătărie.
Pot fi evitate acestea print-un tratament special?
Mulţumesc!

De menționat ca absolut tot lemnul trebuie sa fie uscat.am văzut ca cineva scria ca facultate trebuie aburit întâi și apoi uscat. Da asa este daruscarea trebuie făcută la tot lemnul . În camere speciale de uscare și abia după aceea poți sa îl transformi și în dușumea. Nu am găsit nicăieri inforații despre ulm. Știu ca ulm ul este un lemn tare și foarte rezistent . Ca doar presupun ca acesta era motivul pt. Care strămoșii îl foloseau la căruțe .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *