Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Iluminatul corect al bucatariei

iluminat bucatarie


Bucataria unei case este mai mult decat locul in care se prepara mancarea – este si spatiul in care se aduna deseori prietenii si familia. De aceea trebuie sa ne preocupe si confortul acestei incaperi, nu doar nivelul de functionalitate. Iluminatul corect contribuie simtitor la cresterea gradului de confort al oricarei incaperi.

In bucatarie, unde spatiul este impartit in doua zone de activitate – zona de preparare a mancarii (zona de lucru) si cea de servire si relaxare – iluminatul este cu atat mai important.

Iluminarea corecta a zonei de lucru

Zona de lucru este dotata cu:

1. mobila de bucatarie – destinata depozitarii vaselor, tacamurilor si ustensilelor necesare in procesul de preparare a mancarii;

2. chiuveta, pentru spalarea legumelor, fructelor si a vaselor;

3. aragazul sau plita si cuptorul incorporabile;

bucatarie rosu

Iluminarea acestei zone este extrem de importanta. Cea mai buna solutie este iluminatul local, foarte util gospodinei in timpul gatitului. Acesta presupune montarea unor neoane in partea inferioara a dulapurilor suspendate, astfel incat lumina degajata de acestea sa cada pe blatul de lucru, fara a fi deranjanta privirii.

In zona aragazului este foarte potrivita lumina degajata de hota din bucatarie. Asadar, va recomandam sa luati in calcul si acest aspect atunci cand achizitionati o hota.

Pentru iluminatul general cele mai recomandate sunt corpurile cu becuri neon. Lumina tuburilor de neon este asemanatoare cu lumina naturala.

Alte variante de iluminare generala sunt spoturile incastrabile cu becuri halogen sau lustrele moderne cu mai multe becuri ce pot fi directionate in functie de nevoia fiecarei gospodine.

Solutii pentru iluminatul zonei de servire si relaxare a bucatariei

Chiar daca ati amenajat locul de luat masa in preajma unei ferestre, seara si noaptea veti avea nevoie de lumina suplimentara. Cel mai des sunt intalnite corpurile de iluminat suspendate: lustre cu sau fara abajur, tip pendul etc.

Pentru ca aceasta zona este destinata momentelor de relaxare, nu necesita lumina intensa, asa ca puteti folosi corpuri de iluminat decorative, cu lumina calda, difuza.

Lustrele reglabile pe inaltime sunt foarte practice si pentru ca prin simpla schimbare a regimului de inaltime, se poate mari sau micsora aria de iluminare.

De asemenea, puteti alege montarea unor aplice in ton cu stilul de amenajare al bucatariei, in zona locului de luat masa.

2 răspunsuri la “Iluminatul corect al bucatariei”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *