Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Iluminatul interior. Surse de iluminat local

iluminat dormitor

Un rol foarte important in definirea decorului unei case il are lumina. Cu ajutorul acesteia putem contura calitatile unei incaperi sau ale unui obiect individual, creand totodata atmosfera dorita. Dispunerea corecta a surselor de iluminat permite punctarea anumitor zone ale casei, marirea vizuala a spatiului si definirea lui.


Atunci cand alegem corpurile de iluminat pentru o camera, trebuie sa ne orientam catre piese ce apartin aceluiasi stil sau chiar a aceleiasi colectii, avand in vedere ca fiecare incapere trebuie sa fie dotata atat cu lumina generala cat si cu iluminare locala. Astazi vom detalia subiectul iluminatului local.

Functia de baza a iluminatului local este cea de accentuare a anumitor elemente dintr-o camera si impartirea acesteia pe zone de interes. Pentru realizarea lui puteti folosi spoturi incastrabile, aplice, veioze, lampadare, pe scurt, o varietate foarte mare de corpuri si surse de iluminat.

Bucataria:

In bucatarie este nevoie de iluminare locala a zonei de lucru, care poate fi accentuata cu ajutorul unor tuburi de neon sau a unor spoturi cu becuri halogen montate in partea de jos a dulapurilor suspendate. Mai multe detalii despre iluminatul local in bucatarie gasiti aici: iluminatul in bucatarie.

Holul:

Pe hol este nevoie de accentuarea oglinzii si iluminarea interioara a dulapurilor incastrate (daca acestea exista, desigur). In acest caz, e suficienta montarea unor spoturi reglabile. Pentru largirea optica a unui hol ingust puteti monta aplice decorative pe ambele laterale ale holului.

lumini baie

Baia:

O alta incapere care necesita iluminare locala este baia. De obicei salile de baie sunt incaperi de mici dimensiuni si de aceea este nevoie de mici trucuri pentru a crea senzatia de marire a spatiului, dar si de accentuare a zonelor de activitate. In primul rand, trebuie accentuata zona chiuvetei cu ajutorul unor spoturi montate pe oglinda de deasupra ei. Puteti achizitiona oglinzi de baie prevazute cu surse de iluminat sau chiar dulapioare suspendate speciale, care sunt dotate cu spoturi. Atunci cand alegem sursele de iluminat pentru baie este important sa ne asiguram ca acestea sunt potrivite pentru expunerea in medii umede.

Dormitorul:

In dormitor, iluminatul local este necesar in zona patului, prin montarea unor veioze decorative pe noptierele de langa pat sau a unor aplice deasupra lor. Astfel, nu vom fi nevoiti sa coboram din pat pentru a stinge lumina inainte de somn iar atmosfera indusa de veioze va fi una intima si placuta. Si masuta de toaleta din dormitor trebuie dotata cu surse locale de lumina.

In camera copiilor puteti accentua, cu ajutorul iluminatului local, urmatoarele: zona de studiu (montand o aplica sau o lampa de birou), zona de joaca (folosind aplice) si pe cea de somn (prin montarea unei veioze la capul patului).

living lumini

Livingul:

In functie de dimensiunile livingului, acesta poate fi impartit in cel putin doua zone de activitate: cea de odihna si relaxare (dotata cu canapele si fotolii instalate in fata televizorului) si zona de luat masa (in cazul in care diningul este parte a sufrageriei). Fiecare zona trebuie sa beneficieze de propriul sistem de iluminare locala.

Astfel, pe langa iluminatul general, asigurat de una sau mai multe lustre, in zona de relaxare puteti monta aplice cu lumina difuza sau un lampadar, amplasat langa un fotoliu, in care va puteti retrage pentru o ora de lectura.

Dining:

In dining este suficient sa montati deasupra mesei o lustra decorativa care sa accentueze locul de luat masa.

Iluminatul local este extrem de important si daca va aflati inca in faza de proiectare a casei, va sugeram sa fiti prevazatori si sa stabiliti dinainte necesarul surselor de iluminat, pentru a evita orice fel de lucrari ulterioare.

3 răspunsuri la “Iluminatul interior. Surse de iluminat local”

Foarte interesante indicatiile. Vroiam sa va spun ca mi-am cumparat o veioza pentru camera copilului in forma de catelus tare draguta de pe outlet-center.ro.

Cred ca iluminatul pentru baie este cea mai dificila „problema”, deoarece baile sunt in general atat de mici, in mod special in apartamente si nu prea este loc de solutii. Din fericire, mobilierul dotat cu spoturi arata si bine si este si foarte util pentru a asigura un iluminat de calitate.

Asa este, Luminita! Piesele de mobilier cu spoturi integrate sunt o solutie frumoasa si practica in amenajarea bailor mici si nu numai 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *