Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Stilul Loft in amenajarea casei

amenajare stil loft

Stilul Loft are origini pur americane si face referire la casele sau apartamentele amenajate in spatii industriale, fabrici sau hale scoase din circuit.


Aceasta idee de design (Loft) a luat nastere fortat in anii 40 din secolul trecut, in Manhattan, pe atunci zona industriala a orasului New-York. In acea perioada, preturile terenurilor din centrul orasului au crescut vertiginos, fapt ce a dus la migrarea catre periferii a fabricilor si uzinelor, lasand in urma cladiri intregi nefolosite. Spatiile ramase libere au fost ocupate rapid de artisti si au fost transformate in ateliere de lucru, in care isi duceau si traiul zilnic, deoarece pretul chiriilor acestor spatii era mult sub nivelul chiriilor caselor de locuit din zona.

In perioada anilor 50, fostele hale au aflat culmile succesului in lumea buna a New-Yorkului, fiind transformate in galerii de arta. Drept urmare, ineditele locuinte au inceput sa fie vanate de catre elita societatii americane, iar astazi, acele spatii sunt detinute, printre altele, de marile firma de avocatura.

Locuintelor amenajate in acest stil li se spune chiar Loft si au ca trasatura principala tavanele inalte, ferestrele uriase ce ocupa cate un zid intreg si spatiile largi, fara prea multi pereti despartitori.

Culorile stilului Loft

Culorile acestui stil de amanajare a casei fac parte din gama de culori reci a spectrului cromatic: albastru, violet, gri metalizat etc.

Una dintre caracteristicile de baza a acestui stil este vopsirea unuia dintre cei patru pereti ai incaperii intr-o alta culoare sau finisarea lui cu o textura diferita, pentru obtinerea contrastului. De exemplu, intr-o camera cu peretii din caramida netencuita, unul dintre ei poate fi tencuit si vopsit in gri metalizat. Designerii folosesc acest truc de decorare pentru delimitarea clara a anumitor zone din casa.

dormitor stil loft

Mobilierul in stil Loft

Mobila potrivita stilului Loft este, de regula, realizata din metal sau sticla, dar poate aparea si mobilierul din lemn masiv, cu aspect brut, nefinisat, atat in culori deschise, cat si in nuante inchise.

De cele mai multe ori mobilierul are si rol de delimitare a zonelor sau incaperilor din casa.

Detalii de design

Pentru a pastra originea stilului, designerii care amenajeaza un Loft introduc in calitate de elemente de decor tot felul de tevi, scari si accesorii industriale.

Pardoselile acestor locuinte pot fi imbracate in dusumea de lemn sau finisate cu vopseluri epoxidice decorative. Specialistii in decoratiuni recomanda ca peretii sa ramana netencuiti si neprelucrati.

Ferestrele mari, pana in tavan, nu necesita acoperire cu niciun fel de perdea, draperie. Astfel, se obtine o foarte buna iluminare naturala.

In calitate de lumina decorativa a acestor spatii se folosesc lustrele masive suspendate.

Ecoloft

Un nou termen aparut in limbajul arhitectiilor si al designerilor este Ecoloft, care defineste locuintele amenajate in stil Loft (tavane inalte, geamuri mari si suprafete generoase), in spatiu rural si medii nepoluate, departe de zonele industriale ale oraselor.

5 răspunsuri la “Stilul Loft in amenajarea casei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *