Categorii
Intrebari de la cititori

Turnare placa beton pe ploaie. Probleme?

Sunt probleme daca se toarna placa de beton in ziua in care ploua? Urmeaza sa o torn si vad ca sunt zile urate afara si partea rea este ca vine si frigul si nu prea as mai amana.


E grav pentru placa daca ploua pe ea cand e proaspat turnata?

Intrebare de la Mircea, pe adresa redactiei: Turnare placa beton pe ploaie. Probleme?

Nota redactiei: citeste si armarea si turnarea placii

13 răspunsuri la “Turnare placa beton pe ploaie. Probleme?”

Nu turna placa exact cand ploua daca toarna cu galeata. Daca doar picura nu sunt probleme.
Dupa ce prinde betonul chiar ar fi bine sa ploua ca sa nu stai tu sa uzi placa

Daca ploua rau mai asteapta si nu turna. Dupa ce ai turnat nu mai conteaza ba chiar ar fi indicat sa ploua, dar dupa cateva ore

Pentru a nu afecta rezistenta unei placi este bine sa avem necesarul de folie,in caz de ploi se trage folia peste placa si nu mai poate fi afectata
Cu stima Mihai Lazar

Am turnat beton la placa pod la doua zile au inceput ploile, iar acum se asteapta ingheturi. O sa tina sau este pericol sa apara fisuri si sa cada?

Buna ,
Ma ajutati va rog cu timpul de uscare al betonului …Am turnat beton de 330 la o fundatie si o placa peste beci cu scari, cu aditiv pentru hidroizolatie . Am terminat lucrarea in jur de ora 18.30 , pe timp noros . La 01.00 -2 .00 noaptea a inceput sa ploua torrential pt 1-2 ore , si a doua zi de la turnare a plouat . Imi afecteaza acest lucru cimentul turnat la placa peste beci ?
Multumesc.

Cum „sa va ajutam cu timpul de uscare al betonului” doamna Gianina? Timpul este ceva ireversibil dat de natura 🙂
Lasand acum gluma la o parte (datorita formularii incorecte a intrebarii dumneavoastra) , betonul se intareste ( intra in priza) la cateva ore , dar ajunge la maturitate la 25-28 de zile in functie de conditiile climatice Avand in vedere ca dumneavoastra l-ati turnat la o ora tarzie iar apoi a inceput o ploaie torentiala si nu v-ati luat ca metoda de protectie acoperirea acestuia cu o folie PVC , acesta poate fi afectat destul de serios mai ales in zona placii. De obicei aceste turnari se fac in conditii climatice destul de bune sau cu respectarea si prevenirea acestuia prin acoperire. Acum nu puteti face nimic altceva decat sa apreciati dupa cateva zile daca in compozitia acestuia au aparut segregari sau mici fisuri , care dau nota deshidratarii betonului pe durata procesului de intarire (maturizare) datorita pierderii cimentului din compozitia acestuia si apoi sa realizati daca a fost sau nu afectat acesta.

Mi-au aparut fisuri, constructorul spune ca s-au produs din cauza miscarii cofragului … si ca pot fi doar fisuri de suprafata , avand in vedere ca este uscat uniform si nu prezinta la vedere urme de pietris …ce pot face in aceasta situatie ?

Am turnat placa de egalizare in 2014 pe o zi foarte însorită insa o ploaie torentiala cu grindină de mărimea unui ou de porumbel si-a facut aparitia chiar la finalul nivelarii suprafeței, betonul fiind B250 si îmi fac foarte mari griji dupa ce au aparut fisuri pe o singura camera din 4.Nu stiu ce ar trebui sa fac in aceasta situație si cat de gravă este situatia luând in calcul ca in toamnă doresc sa dau drumul lucrării parter+etaj.Astept cu nerăbdare un raspuns.Va multumesc.

Buna ziua! Ma scuzati de deranj, am turnat fundatia unei case si a inceput sa ploua, am turna prima cifa de beton si a inceput ploaia a doua-a cifa este pe drum…cat de grava este problema?
Multumesc mult!

@Radu

„(datorita formularii incorecte a intrebarii dumneavoastra)”
Stimabilule, doamna a pus intrebarea foarte corect, insa nvelul tau de limba romana este exact cat iti permite educatia. Ma amuza, dar si enerveaza cei ce incearca sa o faca pe profesroii fiind total pe dinafara.

Acum este 2017, doamna a terminat deja casa banuiesc. Insa voi raspunde, in caz de este de ajutor cuiva. Doamna, daca aveti structura inalta, atunci trebuie sa lasati 2 luni la uscare. Pentru 1-2 etaje, 30 de zile este suficient pe timp frumos, insa in timp cu umezeala mare si temperaturi scazute, este recomandat sa lasati minim 2 luni placa. Iarna nu turnati beton inainte de inghet sub nici o forma.

Problema ploii dupa turnarea placii de beton:
Riscul de a turna beton in apropierea ploii poate genera urmatoarea conditie: apa isi face loc prin betonul proaspat turnat si creeaza bine-cunoscutele crapaturi, care lasa spatiu de acces apei si aerului in timp. Datorita acestui fenomen, structura de fier este atacata, adica rugineste, iar intr-un final (dupa ani de zile) pot aparea probleme, printre care chiar si prabusirea plafonului (fereasca D-zeu).

Maturizarea betonului la adevarata sa capacitate dureaza nu cateva saptamani, nici luni, ci ani de zile. O grinda de beton capata de 2 ori mai multa rezistenta dupa 5 ani, fata de rezistenta initiala din primul an de la turnare. Deoarece betonul „lucreaza” in timp, tehnic vorbind acest fenomen se numeste hidratare. Insa, in mare, in constructiile civile se lasa intre 30-60 de zile, in functie de temperaturi si umezeala, intervalul variind in functie de anotimp.

Cu stima,
Dr. ing. Antonia Radescu
Universitatea Cluj

Stimabililor va deranjez cu o intrebare dacă ma puteți ajuta cu un sfat și anume după ce am turnat placa de egalizare la casa ( cea de jos) au căzut câteva picături de ploaie care mi-a lăsat numai găurele mici de suprafața in beton. Întrebarea mea este cum pot sa dreg aceste mici găurele deoarece acea suprafața vreau sa o vopsesc sa seamănă neteda, iar vopseaua nu va avea atâta putere de acoperire. Va mulțumesc anticipat Pt sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *