Categorii
Proiecte de case inedite

Casa spectaculoasa pe structura metalica. Imagini cu un proiect superb.

casa structura metalica


Westcliff Pavilion, din Johannesburg, Africa de Sud, proiectata de designerii de la GASS Architecture Studios este mai mult decat o casa, este o adevarata opera de arta arhitectonica cu structura de otel si sticla.

Compus din doua dormitoare, doua bai, o bucatarie, un dining si un living (lounge), acest proiect inedit este castigatorul premiului 2012 Steel Award, la categoria arhitecturii pe cadre de otel, oferit de Institutul Constructiilor de Otel din Africa de Sud (SAISC).

Construita pe marginea unei stanci, spectaculoasa casa pastreaza traditia arhitecturii locale, care presupune folosirea pietrei naturale in decorarea exterioara a locuintelor, mai ales ca aceasta provine chiar din carierele de piatra de pe continentul african. Arhitectii proiectanti spun ca au folosit in placarea fatadelor piatra extrasa chiar din pamantul pe care a fost construita casa.

Trei motive obiective au contribuit la alegerea structurii de otel si sticla pentru constructie:

1. Solicitarea expresa a clientilor (proprietarii casei), care si-au exprimat dorinta de a obtura cat mai putin privelistea din jurul proprietatii. Asadar, solutia cadrului metalic si a peretilor exteriori din sticla s-a dovedit a fi cea mai potrivita.

2. Dorinta echipei de arhitecti de a vatama cat mai putin ecosistemul in care urma sa se desfasoare santierul de lucru, cu impact minim asupra mediului inconjurator. Prin urmare, structura de otel a permis ridicarea casei deasupra nivelului solului, pe piloni metalici ingropati in stanca – solutie foarte putin invaziva, comparativ cu saparea unei fundatii traditionale.

3. Al treilea motiv l-a constituit impactul vizual al constructiei – stalpii din otel in asociere cu terasa exterioara, placata cu lemn masiv, ofera casei un aspect deosebit de elegant, incadrandu-se perfect in peisajul stancos.

Mai multe detalii despre proiect si alte lucrari ale echipei de arhitecti gasiti aici: gass.co.za

Un răspuns la “Casa spectaculoasa pe structura metalica. Imagini cu un proiect superb.”

Aerisit spatiu de locuire si traire. Metalul in exces, ca orice alt element (lemn, piatra, sticla, ciment, caramida) e discutabil, nu numai pentru efectul Faraday. Drept este ca are posibilitati cu mult mai expandate de exprimare decat lemnul sau betonul (ce risca sa ingroase structurile de rezistenta). Disimulat in jocul altor materiale (sticla, piatra, lemn, chiar si beton), metalul emana o siguranta ce nu poate fi ignorata. Problema ramane, ca si la casele Hofhaus, excesul de sticla care expune excesiv pe cei dinauntru (traditia nordica, olandeza, daneza, germana neavand complexele noastre a curiozitatii „sudiste”)dar si consumul de energie pentru incalzire, stiindu-se gradul mare de pierdere a capdurii prin sticla. Dublata si triplata, sticla isi mai recupereaza din pierderi, dar costurile ei, in sine, sunt uriase pentru omul de rand. Noi, cei de „pe aici”, stresati de meschinaria locuirii la bloc, dar si in casele de la tara, cu nimic mai putin inghesuite nu numai unele in altele, dar pe orizontala, ne bucuram de fiecare metru in plus. Chiar asa: cum trebuie sa fi fost viata noastra daca, incepand de la locuire pana la deplasare, casele si drumurile noastre ar fi avut cu un metru in plus? Alta ar fi fost, poate, si energia noastra. Bref: un proiect superb, starnind reveria privirii atat in exterior, cat si in interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *