Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cele mai populare 10 tipuri de pardoseli ecologice

pardosela beton slefuit

Pentru ca tot mai multi dintre noi suntem interesati de calitatea finisajelor si de impactul lor asupra sanatatii noastre, va propunem o lista cu cele mai populare solutii ecologice de placare a pardoselilor.


1. Pluta

Una dintre solutiile cele mai recent intrate pe piata produselor destinate placarii pardoselilor este pluta, un material 100% ecologic, recoltat de pe arborele de pluta. Dintre calitatile plutei putem aminti proprietatile sale ignifuge, antimicrobiene, antialergice. De asemenea, pardoselile din pluta se intretin usor si au o durata lunga de viata.

dusumea lemn masiv

2. Dusumeaua din lemn

Dintre cele mai vechi si mai des intalnite tipuri ecologice de placare a pardoselilor este dusumeaua din lemn natural. Proprietatile acesteia sunt senzatia de caldura si confort, aspectul elegant, intretinerea usoara si rezistenta in timp.

3. Lemnul de bambus

O alta propunere ecologica este pardoseala din lemn de bambus. Calitatile acestui tip de invelitoare sunt similare cu cele ale parchetului masiv sau ale dusumelii din lemn. Bambusul este o planta care ajunge la maturitate in aproxim 3-5 ani, spre deosebire de copaci, care au nevoie de cateva decenii pentru a ajunge la varsta potrivita pentru a fi taiati. Prezent intr-o gama variata de nuante si culori, lemnul de bambus este folosit atat in placarea pardoselilor, cat si in confectioanrea diferitor piese de mobilier sau accesorii decorative.

4. Parchetul din lemn masiv

Una dintre cele mai scumpe solutii ecologice este pardoseala din parchet masiv. Caldura si frumusetea unui parchet masiv montat impecabil, vor sublinia eleganta unei case. Ceva mai pretentios la intretinere decat dusumeaua din lemn, un meserias priceput poate realiza adevarate opere de arta din montarea parchetului.

marmoleum

5. Marmoleumul

Un fel de descendent al clasicului linoleum, marmoleumul este una dintre cele mai recente inventii in domeniul produselor ecologice destinate placarii pardoselilor. Compozitia naturala a acestuia (iuta, rasini naturale, scoarta de steja de pluta) il recomanda ca un excelent material hipoalergenic, perfect pentru camerele copiilor, de pilda. Datorita plutei din compozitia sa, marmoleumul are rezistenta crescuta la foc, este calduros si poate fi gasit intr-o paleta foarte variata de culori, peste o suta de culori si doua mii de nuante. De asemenea, trebuie specificat ca se intretine usor si este rezistent la uzura si patare.

6. Gresia de sticla

Un produs ecologic, obtinut prin reciclarea sticlelor de vin, bere etc, gresia din sticla este o solutie tot mai des intalnita in lucrarile de amenajare ale designerilor. Foarte usor de intretinut, la fel ca si gresia obisnuita, aceasta nu se pateaza si este disponibila intr-o paleta variata de culori, modele si forme. Spre deosebire de gresia ceramica, cea din sticla reflecta lumina, facand sa para mai mare si mai luminoasa incaperea in care este folosita.

7. Beton slefuit (mozaic)

Un material folosit tot mai des si in placarea pardoselilor din interiorul caselor, mai ales in bai, bucatarii, holuri sau camerele tehnice, este betonul. Puteti obtine o pardoseala extraordinar de frumoasa din mozaic de beton slefuit. In functie de granulele din compozitia betonului (resturi de sticla, gresie, caramida, piatra naturala etc.), pardoseala poate capata diverse nuante. Printre cele mai importante avantaje ale betonului slefuit se numara rezistenta foarte ridicata la uzura, intretinerea usoara si durata foarte mare de viata (nu necesita reparatii), poate cea mai mare dintre toate celelalte solutii de placare a pardoselilor.

mocheta lana

8. Mocheta din lana

Una dintre cele mai populare si ecologice variante de finisare a pardoselilor casnice este mocheta din lana: calduroasa, confortabila si foarte placuta la atingere. Din pacate, se pateaza usor si necesita ingrijire si intretinere atenta. Mai mult, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor care provoaca alergii, aceasta trebuie aspirata foarte des si periodic curatata cu peria de covoare si detergenti speciali.

9. Cauciucul

Alt produs otinut prin reciclare – pardoselile din cauciuc, obtinute din reciclarea cauciucurilor vechi de masina. Acest tip de finisaj modern, versatil si durabil, poate fi folosit atat in exterior (alei, terase, locuri de joaca etc.), cat si in interiorul casei (bucatarii, bai, camere tehnice, etc). Alte avantaje: placut la atingere, rezistent la socuri, nu absoarbe umezeala si usor de asortat, datorita varietatii foarte mari de nuante disponibile pe piata.

10. Pielea

Luxuriant – asa poate fi definit intr-un cuvant acest tip de placare a pardoselilor. Placile de gresie din piele sunt spectaculoase, placute la atingere, emana caldura si confort insa foarte scumpe. Acest tip de pardoseala ecologica de lux necesita atentie speciala la ingrijire, utilizarea periodica a produselor speciale destinate intretinerii obiectelor din piele.

Citeste si Pardoseli pentru bucatarie

2 răspunsuri la “Cele mai populare 10 tipuri de pardoseli ecologice”

Asa este, gresia de sticla e alunecoasa, dar nu cred ca mai mult decat un parchet masiv bine ceruit sau gresia glazurata lustruita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *