Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Povestea batatoarelor de usa. Poze cu modele batatoare.


batator usaPe mine m-au fascinat de cand ma stiu batatoarele pentru usa de intrare in casa, din fier forjat, de diverse forme, care sunt folosite pe post de sonerie, insa pana recent n-am stiut povestea lor.


In Orientul Mijlociu, unii spun despre batatoarele de usi in forma de mana ca ar reprezenta Mana Fatimei, care are rolul de a proteja casa de spirite malefice, blestem si deochi.

Altii sustin ca ar exista atat batatoare de usi in forma de mana barbateasca cat si femeiasca, fiecare avand sunete diferite. Majoritatea usilor din Orientul Mijlociu erau dotate cu ambele tipuri de batatoare, iar vizitatorii trebuiau sa foloseasca mana (batatorul) care corespunde sexului din care acestia fac parte.

batatoare usa

Explicatia e simpla: daca din casa se auzea o bataie cu mana de barbat, femeia (de religie musulmana) nu avea voie sa deschida usa, ca sa nu fie vazuta de acesta. E stiut ca femeile musulmane nu au voie sa fie vazute de catre alti barbati si ca in public poarta vesminte negre care sunt menite sa le acopere in totalitate.


batator usa 2

Pe langa batatoarele in forma de mana, exista tot felul de alte modele de diferite dimensiuni si forme de cocos, de leu, de broasca, de picior, de ingeras, de peste, sirena etc. O astfel de sonerie nu doar anunta venirea musafirilor ci si infrumuseteaza usa de la intrarea in casa.

batator usa in forma de cizma

batator usa peste

batator usa 4

batator usa 3
Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |

Comentarii

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Bifeaza casuta de mai sus daca vrei sa fii anuntat pe email cand apar raspunsuri la aceasta discutie si apoi apasa butonul "Trimite comentariul"

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii