Categories
Utile

Povestea batatoarelor de usa. Poze cu modele batatoare.

Pe mine m-au fascinat de cand ma stiu batatoarele pentru usa de intrare in casa, din fier forjat, de diverse forme, care sunt folosite pe post de sonerie, insa pana recent n-am stiut povestea lor.


In Orientul Mijlociu, unii spun despre batatoarele de usi in forma de mana ca ar reprezenta Mana Fatimei, care are rolul de a proteja casa de spirite malefice, blestem si deochi.

Altii sustin ca ar exista atat batatoare de usi in forma de mana barbateasca cat si femeiasca, fiecare avand sunete diferite. Majoritatea usilor din Orientul Mijlociu erau dotate cu ambele tipuri de batatoare, iar vizitatorii trebuiau sa foloseasca mana (batatorul) care corespunde sexului din care acestia fac parte.

Explicatia e simpla: daca din casa se auzea o bataie cu mana de barbat, femeia (de religie musulmana) nu avea voie sa deschida usa, ca sa nu fie vazuta de acesta. E stiut ca femeile musulmane nu au voie sa fie vazute de catre alti barbati si ca in public poarta vesminte negre care sunt menite sa le acopere in totalitate.

Pe langa batatoarele in forma de mana, exista tot felul de alte modele de diferite dimensiuni si forme de cocos, de leu, de broasca, de picior, de ingeras, de peste, sirena etc. O astfel de sonerie nu doar anunta venirea musafirilor ci si infrumuseteaza usa de la intrarea in casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *