Categorii
Stiri

14 obiceiuri si superstitii de Anul Nou (Revelion)

anul nou

Oricum ar fi fost anul care se incheie, toti asteptam noul an cu sperante de mai bine. De aceea, poate, in noaptea de revelion tinem la obiceiuri si traditii mai mult decat in alte momente ale anului.


– Un obicei vechi ne spune sa deschidem la miezul noptii toate usile si ferestrele pentru ca vechiul an sa plece si sa faca loc noului an.

– Tot la miezul noptii e bine sa avem toate luminile din casa aprinse pentru a avea un an nou senin si luminos.

– Pentru cei dragi, care ne-au parasit se spune ca e bine sa aprindem o lumanare pentru ca ei sa gaseasca mai usor drumul catre rai.

– Nu dormiti in noaptea de revelion si faceti cat mai mult zgomot, desfaceti sticlele de sampanie, apelati la pocnitori etc. Zgomotele facute la inceputul noului an au rolul de a indeparta spiritele rele.

sarut sub crenguta de vasc

– Nu intrati in noul an cu datorii.

– Nu intrati in noul an fara bani in buzunar. Batranii purtau asupra lor in noaptea de an nou cateva boabe de grau cu speranta ca vor avea un an imbelsugat.

– Nu puneti in perete calendarul noului an decat dupa ora 12, altfel puteti avea ghinion.

– Tot pentru un an bogat aveti grija sa nu va lipseasca de pe masa de revelion pestele, strugurii, rodiile.

– Se spune ca nu e bine sa mananci pui pentru ca vei imprastia totul precum gaina, dar e bine sa mananci curcan pentru ca vei fi strangator precum el.

– Nu dati nimic cu imprumut nimanui in prima zi a anului. Se zice ca nici gunoiul din casa nu trebuie sa-l arunci pe 1 ianuarie; risti sa iti alungi norocul.

– Se mai spune ca daca prima persoana care va intra in casa pe 1 ianuarie va fi un barbat brunet veti avea noroc tot anul.

– La miezul noptii de Revelion pune-ti o dorinta. Se spune ca la aceasta ora cerurile se deschid si astfel suntem mai usor auziti de Dumnezeu.

– Tot la miezul noptii sarutati-va partenerii (partenerele) sub o crenguta de vasc, pentru ca dragostea sa se pastreze vie.

– Se spune ca vei fi tot anul asa cum te porti in noaptea de revelion, deci incearca sa fii vesel si aproape de toti cei dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *