Categorii
Intrebari de la cititori

Cati kw trebuiesc pentru o casa cu suprafata construita 97,33 mp?

Cati kw trebuiesc pentru o casa cu suprafata construita 97,33 mp si suprafata utila 82 mp.
Grosimea pereților 60 cm izolat termic cu 10 cm. Cladire din 1868 facuta cu caramizi tip austriece.


Intrebare de la Dumitrescu, pe adresa redactiei: Cati kw trebuiesc pentru o casa cu suprafata construita 97,33 mp?

4 răspunsuri la “Cati kw trebuiesc pentru o casa cu suprafata construita 97,33 mp?”

Salut!
Tin sa spun ca nu sunt un specialist in domeniu insa exploatez de multi ani diferite centrale termice astfel incat cred ca as putea sa-ti dau cateva sfaturi care ar putea sa fie de folos.
Casa in care locuiesc are aproximativ aceeasi suprafata insa nu este izolata cu polistiren si in prezent folosesc o centrala viadrus de 35KW cu ardere normala (fara gazeificare) am avut si o centrala de 25 de kw cu gazeificare insa din cauza faptului ca nu iam putut asigura lemne uscate ca la caret mia facut o gramada de probleme iar la -10 grade afara si cu 65 grade pe turul instalatiei imi ardea lemnele in 4 ore. Cu centrala actuala am autonomii,la aceeasi temperatura exterioara de cel putin 6 ore. Centrala este supradimensionata. Am avut parte de sfaturile la tot felul de specialisti de la firme specializate insa cu timpul mi-am dat seama ca majoritatea habar nu au cum functioneaza produsele pe care le vand si le monteaza. Acestia se pricep sa vanda si stiu sa monteze corect instalatia insa nu au exploatat niciodata instalatia respectiva iar aplicarea regulilor de la carte de multe ori nu dau eficienta in cazurile concrete. Dupa multi ani in care am expolatat diferite centrale termice si am discutat cu persoane care le randul lor,pe langa faptul ca se pricep sa monteze o centrala termica, au mai si expolatat una acasa pot sa-ti dau urmatoarele sfaturi:

1) Obligatoriu iti trebuie un puffer (acumulator de caldura) intre centrala si calorifere – acesta iti asigura o autonomie mai mare la centrala termica, scade consumul de combustibil in medie cu 30 la suta, si iti da posibilitatea sa reglezi temperatura di casa printr-un termostat de ambient;Centrala termica o vei dimensiona astfel incat aceasta sa fie capabila sa incalzeasca intr-un timp cat mai scurt apa din puffer. Pufferul, cu cat este mai mare cu atat este mai bine. De ex in Germania centralele termice nu se vand fara puffer iar calculul se face repartizand 50 de litri de apa la fiecare kilowat al centralei termice
2) Cosul de fum trebuiue sa aiba minim 6 metri inaltime si sa depasesca cu aprox 1 m coama casei ( deci poate fi si mai inalt daca coama casei este peste sase metri); diametrul cosului trebuie sa fie cel putin la fel de mare ca al centralei termice;Cosul trebuie izolat termic obligatoriu si trebuie sa fie construit de la baza camerei centralei astfel incat condensul care se formeaza la pornirea instalatiei sa se poata acumula in acel spatiu prevazut cu picurator si sa nu intre in centrala termica.
3) Sa nu accepti sub nicio forma montarea centralei fara by pass. Acesta nu lasa apa rece care vine de pe returul instalatiei sa intre in centrala termica care este deja incinsa. IN acest mod se prelungeste durata de viata a centralei termice si creste eficienta acesteia
4 Incearca sa iti procuri lemnul macar din primavara si depoziteaza-l in spatii acoperite si bine aerisite. DE preferat sunt magaziile acoperite dar fara pereti exteriori. Cu cat aerul circula mai liber cu atat lemnul se usuca mai repede.

Daca vei respecta cele de mai sus vei fi multumit si vei avea confort.

asa este, ai dreptate Emil si eu am aceiasi centrala termica; problema este ca nu am stiut de puffer; problema cu 50 litri la fiecare kw, inseamna ca trebuie sa am un rezervor enorm; adica centyrala este de 25 kw, deci imi trebuie un puffer pt 50 litri x 25 kw = 1250 litri; plus ca eu am in interiorul centralei si a caloriferelor, antigel special; deci rugamintea mea este, de a ma lamuri despre capacitatea pufferului; deasemenei te rog sa ma lamuresti unde se monteaza termostatul ambietal; in rest toate celelalte despre care ai mentionat: largimea si inaltimea cosului, m-am incadrat si am baypass montat; astept cu interes raspunsul; iti urez sarbatori fericite si La Multi Ani cu sanatate. Dumitru

Salut Dumitru,

Imi parte rau ca-ti raspund doar acum insa nu am primit nicun mail care sa ma anunte ca ai postat acest mesaj. Acum am intrat din greseala si am vazut mesajul tau. La centrala ta poti sa montezi maxim un puffer de 1250 de litri si minim de 600 litri. 1250 de litri este capacitatea maxima pe care poate sa o incalzeasca centrala ta la putere nominala ( pest 80 grade) si cu lemne uscate. Cu cat este puferul mai mare cu ( mai apropiat de cat poate duce centrala ta) cu atat va fi instalatia mai eficienta si economiile de combustibil vor fi mai mari. Centrala mea este de 35 kw si am un puffer de 1500 l.
iti doresc bafta

Am apartament cu o camera 36 m2,si o centrala de 4 kw.Cati kw ar trebui sa consum intr-un an de zile? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *