Categorii
Intrebari de la cititori

Ce diametru sa folosesc la teava de cupru, la montarea radiatoarelor

Am construit o casa de 160 metri patrati si as dori sa montez radiatoarele ca sa pot sa zugravesc. Ce diametru sa folosesc la teava de cupru si daca trebuie sa fie de aceiasi marime cu returul?


Mentionez ca am cumparat teava de 18 mm si de 15 mm si ca centrala vreau sa o montez in beci si casa este cu un etaj. Mai pe scurt o schema cu diametru tevii pentru aceasta casa.

Intrebare de la FANUS, pe adresa redactiei: Ce diametru sa folosesc la teava de cupru, la montarea radiatoarelor

8 răspunsuri la “Ce diametru sa folosesc la teava de cupru, la montarea radiatoarelor”

18 la partea de jos si termini cu 15. era buna si mai mare in diametru. macar la inceput cativa metri dar.. merge si 18..bafta

Buna ziua,
Nu vreau sa fiu rau, dar ati cam facut o prostie.
Nu stiu ce radiatoare ati achizitionat si nici cine v-a facut calculul termic, asa ca o sa o iau un pic pe bajbaite (din lipsa de alte informatii)
Deci, aveti suprafata de 160 mp, presupunem o inaltime de 2,7 m, si luam un coeficient de 55 w/mp (ceea ce nu e prea indicat, dar situatiile drastice cer solutii mai neortodoxe) rezulta Q=160×2,7×55 = 23760 w = 24 Kw
Pentru 24 Kw avem un debit de 1,06 mc/h la o diferenta de temperatura tur/retur de 20*C (ceea ce presupune ca nu mergem pe condensare). Daca avem o viteza de 0,7 m/s a apei => diametrul calculat de plecare din CT = fi 24 => se alege Cupru fi 28.
Daca mergem pe o viteza de 0,9 m/s (ceea ce nu este indicat) rezulta o teava de fi 22, dar asta presupune o frecare mai mare => o pompa de putere mai mare, si poate chiar zgomote in instalatie.

Referitor la legarea strict a radiatoarelor – acestea se leaga in general in teava de fi 15, ideal ar fi ca de la dimensiuni de 1800 si mai mari sa fie in teava de fi 18 cu reductie de la 18-1/2″ FE cand se cupleaza la radiator (ajuta pompa si creste eficienta instalatiei, incalzindu-se mai repede radiatorul). Intre noi fiind vorba, instalatorii leaga si radiatoarele de 2600 in teava de 15 (functioneaza si asa, dar au un randament mai scazut).
Cu ce diametru se leaga teava de tur la radiatoare se leaga si la retur (se legau diferit inainte pe instalatiile prin termosifonare -circulatie naturala, adica fara pompe-, sau pe instalatiile pe abur).

Daca doriti, va pot ajuta cu un calcul mai exact al instalatiei, precum si planul de amplasare al tevilor si un necesar de materiale.

Daca va intereseaza trimiteti-mi planurile pe adresa : qfgproiect@gmail.com
sau la ne auzim la tel. 0745 / 090.451

CONTACTEAZA UN INGINER PE INSTALATII
DUPA CALCULELE MELE AI LUAT TEAVA GRESIT
GANDESTE CA DE LA BECI LA ETAJ TRE SA AI DISTRIBUTIA PE O TEAVA DE MIN FI 28

Eu am centrala in bucatarie si doar pe un etaj (suprafata de 990mp). Am radiatoare de aluminiu, iar instalatia o sa o fac cu teava de 18. Sper sa nu am probleme de la teava de Cu si radiatoarele de Al.

Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cum puteti de bine:)
Vreau sa cumpar o centrala de 24kw condens ca sa incalzesc o casa la litoral pe timp de iarna si as dori sa ma lamuriti cu cate ceva

Casa o sa aiba p+2 +mansarda in pod dar doar pe parter si primul etaj o sa pun caldura pentru ca casa este de inchiriat pe vara si se foloseste doar parter si etaj iarna
Acum intrebarile

1:care este dimensiunea de plecare de la centrala pana la calorifere sau primul calorifer
2 ce diamentru de teava folosesc pentru aoa calda si rece?
3 trebuies tevile de cupru protejate pentru a fi ingropate sub faianta si gresie?care este cea mai buna protectie
4 cate calorifere o sa am nevoie pe etaj avand in verere ca are 70m2(2 camere pe etaj +teresa de 20 m2)
In persoana mea ma.gandeam sa plec cu 20-22 de la centrala si sa reduc in primii metri la 18 si la calorifer la 15
La fel si cu caloriferele cred ca de 60X1400 ar fi indeajuns in fiecare camera si 2 pe terasa de 60X1200
Centrala este gandita pentru 180m2+2 bai
Astept sa imi sugerati ce ar fi ma bine

Va multumesc

o rugaminte ,imi poate spune cineva daca merg 5 calorifere pe teava PPR de fi 25 cu insertie interioara de aluminiu?multumesc!

Buna va salut .va rog daca ma puteti ajuta in calcul are diametrului tevii la o centrala de 24 kw pt o suprafata de 60metrii patrati va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *