Categorii
Gradina

Ce legume cultivam in gradina de langa casa

ardei

Daca locuiesti la casa si ai curte ar fi indicat sa faci tot posibilul sa iti organizezi intr-un colt o gradina de legume. Vei vedea ca ingrijirea ei te va ajuta sa elimini stresul acumulat la job si in plus vei simti o mare satisfactie cand vei avea pe masa produse proaspete culese chiar din gradina ta.


Cand stabilesti legumele pe care le vei cultiva in gradina ta de langa casa trebuie sa tii cont de mai multi factori: ponderea consumului in preferintele membrilor familiei, valoarea nutritiva a legumelor, dar si de conditiile climatice ale zonei in care locuiesti.

Avantajul unei gradini de legume de mica intindere este faptul ca se poate rezolva usor problema rotatiei speciilor pe suprafata cultivata.

– In zonele cu mare experienta in cultivarea legumelor si care beneficiaza si de conditii climatice favorabile cum sunt zonele de campie sau de lunca, sudul Olteniei sau vestul tarii (Timis, Arad), se pot cultiva tomate timpurii, ardei gras, gogosar, castraveti, vinete, dovlecei etc.

– Daca ai casa amplasata intr-o zona de deal, poti alege legume cu pretentii mai mici de caldura si cu perioade mai scurte de vegetatie: cartofi, varza, ceapa, usturoi, dar si mazare, fasole, tomate.

rosii de gradina

– In zonele mai inalte, spre 1000 metri, vei alege legume rezistente la frig. Si aici se pot cultiva cartofi, varza, morcov, ceapa, stevie, macris. In aceste zone e necesar sa scurtezi perioada de vegetatie a plantelor prin protejarea lor cu folie de material plastic, sau prin cultivarea lor in rasadnite incalzite sau in sere.

In oricare dintre cazuri vei gasi loc in mica ta gradina, printre straturi, pentru marar, patrunjel, leustean, ridichi, sau salata verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *