Categorii
Proiecte de case inedite

Cele mai spectaculoase poduri pietonale locuibile din intreaga lume

podul Marchands FrantaPodurile pietonale locuibile sunt constructii extrem de rare, numarandu-se printre cele mai populare atractii turistice de pretutindeni.


Iata un top cu 8 dintre cele mai spectaculoase poduri pietonale locuibile din intreaga lume:

1. Unul dintre cele mai populare poduri pietonale locuibile din lume se afla in Franta. Pont des Marchands (in traducere Podul Comerciantilor) este un pod istoric din orasul Narbonne, construit de romani, a carui prima atestare dateaza din anul 1227. Podul Comerciantilor traverseaza canalul Robine si serveste totodata ca fundatie pentru un numar de case si magazine.

podul Marchands Franta

magazine podul comerciantilor franta

2. In inima orasului medieval Erfurt din Germania, exista un pod pietonal locuibil cu lungime de 120 de metri, Krämerbrücke, care este singurul pod din intreaga Europa cu constructii locuibile pe toata lungimea sa. Podul pietonal ce traverseaza raul Gera, atestat documentar inca din anul 1117, a avut un rol important in comertul micului orasel german. Si astazi, pe podul Krämerbrücke se gasesc 32 de magazine, boutique-uri, cafenele si pravalii ale artizanilor locali.

Krämerbrücke germania

pod Krämerbrücke germania

3. Un alt pod pietonal locuibil spectaculos se afla in oraselul Bath din Marea Britanie. Podul Pulteney, ale carui lucrari au fost finalizate in anul 1773, traverseaza raul Avon si a fost construit de catre arhitectul Robert Adams pentru William Pulteney, un avocat cunoscut al acelor vremuri. In prezent, podul pietonal se numara printre monumentele nationale ale Marii Britanii si este plin de magazine si pravalii ale comerciantilor locali.

podul pulteney uk

magazine podul pulteney anglia

4. Cel mai vechi pod din orasul Florenta este si cel mai renumit pod italian din intreaga lume. Ponte Vecchio (in traducere Podul Vechi) a fost pana in anul 1218 singurul pod ce traversa raul Arno din Florenta. Exista atestari conform carora Ponte Vecchio ar fi devenit locuibil inca din secolul 13, constructia caselor pe poduri fiind ceva obisnuit in Europa medievala. In timp, podul a devenit un mic centru comercial, cu multe magazinase in care se gaseau de toate. In anul 1593 ducele Ferdinand a decretat ca pe Ponte Vecchio sa ramana doar afacerile cu bijuterii, deoarece celelalte magazine (macelarii, pescarii etc.) produceau prea multa mizerie. Aceasta regula s-a pastrat pana in ziua de azi.

podul vechi italia

magazine bijuterii ponte vecchio florenta

5. Una dintre bijuteriile din Valea Loarei este castelul Chenonceau, construit inainte de secolul 11, dupa designul arhitectului renascentist Philibert de l’Orme. Accesul spre castel se face pe un pod cu cinci arcade si cu doua etaje ce traverseaza raul Cher. Catherine de’Medici a fost cea care a dispus construirea unei imense sali de bal si a unei galerii pe podul castelului, transformandu-l astfel intr-un pod locuibil cu design unic.

podul castelului chenonceau franta

galerie pod castel chenonceau franta

6. Al doilea dintre cele mai vechi si frumoase poduri pietonale locuite din Franta se afla in Landerneau. Se numeste Pont de Rohan, dupa numele arhitectului care l-a construit in 1510, Jean Rohan, si este singurul pod pietonal locuibil din lume, scaldat de apa marii si de maree. Cele doua fatade ale podului sunt complet diferite: cea cu constructii din piatra de Logonna este in culorile inflacarate ale soarelui, iar cea pe care sunt ridicate casele din lemn, acoperite cu ardezie este mai sobra, de culoare gri. In acest moment, podul Rohan gazduieste magazine, restaurante si cateva case locuite de localnici.

pod rohan franta

pod rohan vedere sus

7. Podul Vantului si al Ploii din Chengyang, China a fost construit in 1916 si are lungimea de 64,4 metri, latimea de 3,4 metri si inaltimea de 10,6 metri. Podul Yongji sau Panlong, cum i se mai spune, este o combinatie de pod pietonal, care traverseaza raul Linxi si pavilion comercial unde se vand tot felul de suveniruri si maruntisuri chinezesti.

podul vantului si al ploii china

targ pod wind and rain china

8. Unul dintre cele patru poduri ce traverseaza Canal Grande din Venetia este Ponte di Rialto, care este si cel mai vechi dintre ele. Desi existenta lui este atestata documentar inca din anul 1181, varianta din piatra a fost finalizata in 1591, conform schitelor arhitectului italian Antonio da Ponte. Devenit unul dintre simbolurile Venetiei, podul pietonal este astazi o atractie turistica si comerciala, fiind in acelasi timp si o cunoscuta galerie comerciala.

pod rialto venetia

magazine pod rialto venetia

Un răspuns la “Cele mai spectaculoase poduri pietonale locuibile din intreaga lume”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *