Categorii
Gradina

Plantatia de capsune din gradina casei

capsune coapte

Daca aveti spatiu in gradina casei plantati cateva randuri de capsune intr-un colt insorit. Capsunele proaspete sunt un deliciu si fac minuni in pastrarea sanatatii prin continutul de vitaminele C,B,E, acizi organici, glucide, minerale, fosfor si calciu.


In plus mica plantatie nu necesita ingrijiri speciale sau anevoioase.
Capsunele se planteaza primavara, devreme, dar si toamna, in septembrie sau chiar in octombrie, daca vremea nu este foarte rece.

In primul rand alegeti locul; capsunelor le place caldura, deci va trebui ales un loc insorit si daca este posibil putin in panta. Locul ales va fi sapat cu harletul la o adancime de aproximativ 20-35 cm si apoi va fi maruntit. In acelasi timp se va fertiliza solul cu gunoi de grajd, cam 2 kg la metrul patrat de teren.

Alegeti numai plante sanatoase de la magazine specializate.

Plantati capsunele in gropi, nu prea mari, atat cat sa aiba loc radacinile, in randuri, cu distante de 25-30 cm intre ele. Daca plantele au stoloni (plantute mici crescute in jurul tufei) indepartati-le si plantati-le separat; aceasta fiind si o metoda de inmultire a capsunilor.

Imediat dupa plantare udati; plantele de capsune au nevoie de udari dese, dar nu abundente. Udarea se va face si in functie de frecventa ploilor. Nevoia de apa este mai mare primavara, in timpul infloririi si formarii fructelor si toamna cand se formeaza mugurii pentru productia de fructe a anului urmator. Perioadele de seceta si lipsa apei nu vor distruge plantele, dar vor micsora recolta de fructe.

Specialistii recomanda ca in primul an de plantare sa nu lasam capsunele sa faca fructe, deci sa taiem bobocii pe masura ce ei apar. Astfel vom mari productia din anii urmatori.
Pentru a opri cresterea si inmultirea buruienilor, dar si pentru a pastra un nivel bun de umiditate in sol este bine sa acoperiti terenul plantat cu capsune cu un strat protector de paie.

2 răspunsuri la “Plantatia de capsune din gradina casei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *