Categorii
Animale si pasari de curte

Rasa de capra Carpatina

capra carpatina

Capra Carpatina este foarte raspandita nu numai in tara noastra, ci si in sud-estul Europei. Este crescuta pentru carne si pentru lapte, dar si pentru piele si blana din care se confectioneaza incaltaminte, posete si obiecte de imbracaminte.


Carnea de capra este hranitoare, mai putin grasa decat carnea de vita sau de porc; este foarte apreciata la noi sub forma de pastrama.

Carpatina este foarte rezistenta la conditii aspre de viata si nu cere o ingrijire deosebita. Puiul de capra are 2.5 – 4 kg la nastere, adultul femela poate ajunge la 55 kg, iar adultul barbat la 80 kg.

In general capra Carpatina este de culoare gri, dar poate fi si alba, baltata sau roscata. Productia de lapte nu este tocmai mare, in jur de 250 – 300 litri pe an, dar se poate imbunatati daca incrucisati o capra Carpatina cu un mascul Saanen, ajungandu-se chiar la 700 litri pe an.

Bine ingrijite, caprele din rasa Carpatina pot fata 2 – 3 iezi, care daca ating la varsta de 10 – 12 luni greutatea de 30 – 35 kg vor fi gata, la randul lor, de reproducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *