Categorii
Stiri

Targuri de Martisor, Bucuresti, 2013

targuri expozitii

– Targul Martisorului, Dezbraca-te de iarna, organizat la Palatul Copiilor in perioada 26 februarie – 3 martie.


– Targul Martisorului organizat la Muzeul Taranului Roman in perioada 27 februarie – 3 martie.

– Targul Martisorului organizat la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti in perioada 25 februarie – 8 martie.

– Targul Martisorului organizat de ILoveHandmade.ro la Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu) la Universitate in perioada 23 februarie – 24 februarie.

– Targul Martisorului organizat la Muzeul National de Geologie in perioada 24 februarie – 4 martie orele 10 – 18.

– Targul Martisorului, Festivalul primaverii, organizat la Sala Dalles in perioada 24 februarie – 8 martie.

Ce semnificatie are Martisorul

Sarbatoarea Martisorului este mostenita de la romani. Martisor era numele lunii martie, iar in vremea aceea anul incepea la 1 Martie, cu care ocazie era sarbatorit zeul Marte, zeul primaverii, al agriculturii si al fortelor naturii.

Initial, martisorul era o moneda din aur sau argint prinsa de o sfoara rasucita din doua fire: unul rosu si unul alb. Se credea despre aceasta moneda ca poate aduce noroc si ca ii va feri de rele pe cei care o vor purta. De aceea martisorul era daruit in dimineata zilei de 1 Martie, inainte de rasaritul soarelui, fiintelor dragi si fragile, copiilor si femeilor in scopul de a fi protejate.

Cele doua fire impletite sunt simbolul femeii si al barbatului. Rosul, culoarea vietii, venita de la foc, sange si soare este femeia; albul, culoarea intelepciunii, venita de la nori si claritatea apelor, este barbatul. Snurul martisorului cu cele doua fire impletite, vrea sa ne spuna ca vietile celor doi sunt strans legate una de alta, sunt inseparabile, ele reprezentand fortele care asigura continuitatea, permanentul ciclu al naturii.

In zilele noastre martisorul este un simbol al bucuriei revarsate in oameni de renasterea naturii, o data cu venirea primaverii. Soarele si caldura inving si alunga frigul, iar viata isi reia cursul dupa ce scapa de cojoacele grele ale iernii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *