Categorii
Proiecte de case inedite

Top 10 Case Ghimpe din lume – au refuzat milioane de dolari si nu si-au parasit locuintele

bloc ghimpe 5 etaje schenzhen chinaLimba chineza s-a imbogatit in ultimii ani cu o noua expresie – „casa ghimpe” – care face referire la locuintele persoanelor ce refuza sa le paraseasca pentru a permite dezvoltarea infrastructurii zonei in care acestea se situeaza, desi sumele oferite de catre dezvoltatorii imobiliari sunt de cele mai multe ori colosale, depasind in unele cazul un milion USD.


Majoritatea caselor ghimpe se afla pe teritoriul Chinei, insa exista cazuri similare si in tari precum Japonia, SUA sau Marea Britanie.

Iata o colectie cu 10 dintre cele mai renumite constructii ghimpe din intreaga lume:

1. In orasul Schenzhen din China un caz de constructie ghimpe a atras atentia presei. Proprietarii blocului de cinci etaje din imagine au respins oferta initiala a dezvoltatorilor locali, care aveau in lucru constructia unui mare centru comercial in zona. Ulterior, se pare ca cele doua parti au cazut la invoiala, proprietarii chinezi renuntand la blocul cu vechime de zece ani, pentru o suma ce se invarte in jurul unui milion USD.

bloc ghimpe 5 etaje schenzhen china

2. In provincia chineza Yunnan, in orasul Kunming rezista o alta casa ghimpe. De fapt, este vorba despre un bloc cu 5 etaje, in jurul caruia au inceput deja lucrarile de dezvoltare a unui nou proiect imobiliar. Blocul ghimpe este inconjurat de transee, care se inunda la fiecare ploaie, proprietarul fiind nevoit sa treaca prin noroi pentru a iesi sau intra in casa.

blocul ghimpe Kunming China

3. Casa familiei Wu din Chongqing, China reprezinta unul dintre cele mai celebre cazuri de casa ghimpe din lume. Incapatanati, proprietarii casei au refuzat cu indarjire, timp de doi ani consecutiv, sa vanda terenul pe care era amplasata casa, pentru a permite construirea unui mall. Dezvoltatorii imobiliari, care oferisera familiei Wu 453,000 USD, s-au vazut nevoiti sa sape fundatia adanca de 10 m a viitorului centru comercial chiar in jurul casei buclucase. In cele din urma proprietarii chinezi au cazut la pace cu dezvoltatorii, renuntand la casa, contra unei treimi din suma oferita initial si un apartament intr-o alta zona din oras.

casa wu ping china

4. In orasul Changsha din China, o alta casa ghimpe a ramas neclintita in fata rugamintilor investitorilor imobiliari, care au ridicat un centru comercial modern in zona in care este amplasata casa veche si darapanata. In acest moment, casa ghimpe din imagine este amplasata chiar in parcarea centrului comercial.

casa ghimpe Changsha China

5. Chiar in fata garii feroviare din orasul chinez Schenzhen troneaza semet blocul ghimpe, cu 6 etaje, a carui proprietar a refuzat in anul 2011 20 de milioane de yuani, echivalentul a 3,2 milioane USD, pentru a-l demola.

blocul de langa gara de trenuri Shenzhen China

6. O batranica din orasul Seattle, SUA, a refuzat sa-si vanda casuta pentru uriasa suma de 1 milion USD, oferita de dezvoltatorii unui complex comercial. In cele din urma, complexul comercial desfasurat pe cinci nivele a fost ridicat in jurul casutei vechi de peste 100 de ani. Proprietara Edith Macefield a trait in celebra casuta ghimpe pana la 86 ani, cand s-a stins din viata, lasand-o mostenire administratorului centrului comercial, cu care legase deja o frumoasa relatie de prietenie.

casa ghimpe sua seattle

7. Casa americanului Austin Spriggs a devenit un ghimpe in coasta dezvoltatorilor imobiliari din capitala Statelor Unite, Washington. Proprietarului i s-a oferit fabuloasa suma de 3 milioane USD pentru casa, care inainte de demararea proiectului nu valora mai mult de 200,000 USD pe piata imobiliara. Prin urmare, proiectul imobiliar a fost desfasurat in jurul casei din caramida, cu vechime de 116 ani, in care, datorita vadului comercial creat, incapatanatul american a decis sa-si deschida o afacere proprie – o pizzerie.

casa ghimpe washington usa

8. O alta casa celebra, care a fost un fel de ghimpe pentru drumarii din provincia chineza Zhejiang, in zona orasului Wenling. Proprietarii casei, un cuplu in varsta, au refuzat sa accepte demolarea locuintei, in ciuda insistentelor guvernului chinez, motivand ca suma cheltuita pentru constructia casei (aprox. 90.000 USD) reprezinta de aproape trei ori suma oferita de guvern in calitate de despagubire (35,000 USD). In consecinta, soseaua cu doua benzi, prin care se face accesul la noua gara de cale ferata se bifurca, ocolind gratios vechea constructie. Imaginile care reprezinta casa ghimpe au devenit in scurt timp virale pe internet. In decembrie 2012 proprietarii au fost induplecati sa-si paraseasca domiciliul, fiind recompensati cu suma de 41.000 USD.

casa ghimpe autostrada wenling china

9. Un alt caz de constructie ghimpe, de aceasta data cu iz britanic, s-a intamplat in anul 1927, in estul Londrei, unde fratii Spiegelhalter, proprietari ai unei bijuterii au decis sa nu-si stramute afacerea de familie, pentru a face loc unui mare centru comercial. Magazinul Wickhams, care exista si in prezent, a fost construit in jurul pravaliei celor doi frati.

casa ghimpe wickhams londra

10. Soseaua M62 din Marea Britanie, care uneste orasul Hull de Liverpool, a fost construita in anii 1970. In punctul cel mai inalt al soselei aceasta se bifurca, pentru a ocoli o ferma ghimpe din secolul 18. Ferma Stott Hall Farm, amplasata chiar in mijlocul soselei, este inconjurata de parapeti pentru a fi protejata de traficul intens de pe M62. Se pare ca cel care detinea ferma buclucasa in perioada constructiei soselei, Ken Wild, a declinat oferta banoasa a Departamentului de Transporturi, preferand sa-si pastreze proprietatea intacta.

ferma ghimpe stott hall farm UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *