Categorii
Gradina

Trandafirii – parfumul si culoarea gradinii tale

trandafiri agatatori

Trandafirii, poate cele mai indragite flori din cele mai vechi timpuri, te pot ajuta sa iti amenajezi o gradina de nota 10. Au o mare valoare ornamentala prin varietatea formelor si culorilor, sunt flori perene, deci te vei bucura de ei mai multi ani, nu necesita ingrijiri speciale, nici macar pentru gradinarii incepatori si au o mare perioada de inflorire, pana toamna tarziu.


Cand plantam trandafirii

Perioadele propice pentru plantarea trandafirilor sunt la inceput de primavara, dupa dezghet sau spre sfarsitul toamnei, octombrie-noiembrie. Ar fi bine ca inainte de plantare cu 2-3 saptamani sa pregatim gropile, cu laturile si inaltimea de 40-50 cm, sa curatam pamantul de eventuale radacini ramase si de bolovani si sa udam abundent solul. Vom avea grija ca dupa tasare pamantul sa acopere 3-4 cm din tulpina trandafirului de la radacina. In sensul acesta, vom ajusta groapa in momentul cand avem puietii. Dupa plantare se taseaza pamantul si se uda.

O recomandare de care ar fi bine sa tineti cont: achizitionati puietii de trandafir numai de la magazine specializate, astfel veti avea informatii utile cu privire la culoarea florilor, inaltimea plantei, mod de plantare si ingrijire. Astfel vom putea grupa trandafirii dupa inaltime si culoare, in functie de gustul si imaginatia noastra.

trandafir catarator

Conditii de mediu

Trandafirii sunt mari iubitori de lumina, deci ei trebuie plantati in locurile insorite ale gradinii. Numai astfel le putem asigura o dezvoltare sanatoasa, o buna maturare a lemnului si mai ales o inflorire bogata. Printre speciile de trandafiri mai rezistenti la frig sunt trandafirii cataratori Wichuriana, unele soiuri de Floribunda sau Thea.

Solul ideal pentru cresterea trandafirilor este un sol lutos, luto-argilos, permeabil. Fertilitatea solului poate fi imbunatatita cu gunoi de grajd (toamna) sau cu compost.
Nevoia de apa a trandafirilor este moderata. Vom uda mai des in timpul cresterii lastarilor si formarii bobocilor. Udatul in exces, precum si perioadele indelungate de ploi pot deprecia calitatea florilor.

Dupa trecerea florilor raman fructele trandafirilor, macesele, care sunt si ele elemente de decor prin varietatea formelor, marimii, dar in special, prin coloritul vesel si intens.

Un răspuns la “Trandafirii – parfumul si culoarea gradinii tale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *