Categorii
Stiri

Un nou mod de generare a energiei solare: Sticla colorata revolutionara

foto1

Oxford Photovoltaics – o companie britanica care activeaza in domeniul energiei solare – a anuntat la inceputul lui februarie 2013 ca a reusit sa obtina fonduri in valoare de 2 milioane lire sterline, pe care le vor investi in productia in serie a unei sticle colorate revolutionare, acoperita cu celule fotovoltaice, ce poate genera energie solara.


Fondatorul companiei Oxford Photovoltaics, Kevin Arthur, a declarat pentru The Guardian ca pretul fatadei unei cladiri realizata din sticla ce genereaza energie solara este cu doar 10% mai ridicat decat in cazul utilizarii sticlei folosite in mod obisnuit in placarea fatadelor. Cu alte cuvinte, costurile unui metru patrat de sticla fotovoltaica sunt, in medie, cu aproximativ 60-100 £ mai mari decat cele ale sticlei obisnuite. Astfel, cladirea placata cu acest tip de sticla isi poate produce independent energia necesara consumului.

Tehnologia inovatoare presupune aplicarea pe sticla obisnuita a unei pelicule fotovoltaice, cu grosimea de maxim 3 microni, care converteste 12% din energia solara captata in electricitate. Sticla poate fi finisata intr-o paleta variata de culori, insa gradul de eficienta al sticlei solare este dat de culoarea peliculei fotovoltaice cu care este acoperita: sticla de culoare neagra fiind cea mai eficienta dintre variante, fiind urmata de culorile verde, rosu si terminand cu albastru.

Fondurile de 2 milioane £ vor fi investite in echipamente noi si in recrutari de personal. Compania Oxford Photovoltaics promite ca la finele anului vor lansa deja primele panouri fotovoltaice din sticla in format A4, urmand ca in 2014 sa lanseze si panouri de dimensiuni mai mari.

In paralel, o echipa compusa din membri ai Universitatii Sheffield si ai Universitatii Cambridge au anuntat ca au reusit sa obtina o vopsea-spray cu ajutorul careia diverse suprafete pot fi acoperite cu celule generatoare de energie solara: cladiri, acoperisuri etc. Momentan insa sprayul da rezultate doar pe suprafete extrem de finisate, fiind astfel mult mai putin eficient decat panourile solare conventionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *