Categorii
Gradina

Bujorii, plantare si ingrijire

bujori

Cunoscut din cele mei vechi timpuri si apreciat in medicina veche pentru efectul analgezic al unor compusi ai radacinii, bujorul, cultivat in gradina, este o floare impunatoare prin marimea tufei cu frunze bogate, ce raman verzi pana spre sfarsitul toamnei, dar in special prin florile mari, frumos colorate si parfumate. Se cunosc mai multe specii de bujori, in functie de culoare, mai cunoscute sunt soiurile Fleur de pecher, Sarah Bernhardt, Shirley Temple cu flori roz, Adolphe Rousseau, General Mac Mahon cu flori rosii, sau Marie Lemoine cu flori albe.


Cerinte de mediu

Bujorii se dezvolta armonios intr-un sol bine drenat, care nu trebuie sa se usuce prea repede, este ideal un sol care sa aiba capacitatea de a retine apa. Pentru o inflorire abundenta au nevoie lumina, de aceea vor fi cultivati in locurile insorite ale gradinii. Primaverile mai calde vor face ca bujorii sa infloreasca mai devreme decat in mod normal. Perioada de inflorire este, in functie de soiul bujorului, din primavara pana in vara.

Necesarul de apa este relativ mare, atat in perioada de imbobocire si inflorire, cat si dupa trecerea florilor, in perioada cand se formeaza mugurii florali care pregatesc planta pentru anul viitor.

Inmultirea bujorului

Inmultirea bujorului se face prin divizarea tufei, operatiune care se va face la intervale de 8-9 ani, la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie. Operatiunea de divizare trebuie facuta cu grija, deoarece bujorul este sensibil la transplantare. Fiecare viitoare planta trebuie sa aiba 2-3 radacini sanatoase cu muguri bine dezvoltati in partea superioara. Gropile se vor face la adancimea necesara pentru a acoperi cu pamant circa 5 cm mai sus de muguri. Inainte de a fi plantati, solul se va imbogati cu mranita (gunoi de grajd fermentat), circa 500 grame la fiecare groapa. Se va avea in vedere ca tufa de bujori se dezvolta, deci se va lasa un spatiu de 70-80 cm intre plante. Dupa plantare se uda solul.

Ingrijirea bujorului

In ingrijirea bujorilor un rol important il joaca apa. Udarea se va face cu mare grija primavara, in timpul cresterii, cand planta are boboci si flori, dar si dupa inflorire, pana prin luna august, pentru o buna formare a mugurilor florali, ce vor da nastere florilor din anul urmator.

Este necesara si o fertilizare de intretinere, cu azot si potasiu, facuta in doua etape: primavara, dupa rasarire si toamna, dupa trecerea florilor.

Solul va fi mulcit cu mranita sau frunze uscate.
Bobocii laterali vor fi indepartati pentru a fi ajutat bobocul principal.

Tunderea bujorilor se va face toamna, in octombrie, se vor taia tijele pana aproape de nivelul solului.

Un răspuns la “Bujorii, plantare si ingrijire”

Ce sa fac daca la mine e calda iarna are vreo importanta frigul de iarna ca in europa .La mine sint pina in +3. 5 grade cel mai frig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *