Categorii
Gradina

Crinul, simbolul puritatii si al sperantei

crini flori

Crinul, Lilium, face parte din familia Liliaceae si este o planta perena originara din China si Japonia. Cunoscut si foarte pretuit inca din antichitate, cand era consacrat zeitei frumusetii, crinul este o planta de gradina apreciata si in zilele noastre pentru deosebitele calitati decorative ale florilor parfumate si de o mare varietate a formelor si culorilor.


La noi cele mai cunoscute specii de crin sunt: crinul alb, cu miros puternic, inalt de pana la 150 cm, cu tulpina dreapta care poate sustine pana la 20 de flori, crinul imperial, cu flori mai mari, colorate in violet pe partea exterioara a petalelor si crinul rosu-portocaliu. Crinii infloresc in iunie.

Conditii de mediu

Alegeti un loc semiumbrit in gradina. Soarele puternic scade calitatea florilor. Crinii se vor dezvolta si vor inflori frumos in locuri aparate de geruri puternice, mai sensibil fiind crinul imperial.
Solul preferat de crini este un sol usor, bogat in humus, bine drenat. Pentru imbunatatirea continutului de humus se va adauga in momentul plantarii pamant de frunze sau turba.

Inmultirea crinului

De obicei inmultirea lor se face prin separarea bulbilor. Vom avea grija ca la separare sa nu distrugem solzii formati pe bulbi. Plantarea se poate face imediat dupa separare, vara la crinii albi si toamna la restul speciilor, sau la 2-3 saptamani, daca ii pastram in locuri uscate si racoroase. Distantele dintre bulbi trebuie sa fie de circa 30 cm, iar adancimea gropilor de 15-20 cm.

Inmultirea prin seminte este mai dificila si mai putin folosita la crinii de gradina. Se va pregati solul in prealabil cu adaos de turba sau pamant de frunze.

Ingrijirea crinilor

Crinii necesita un sol afanat, curatat de buruieni si udat cu regularitate. Inainte si in timpul infloririi solul se poate fertiliza cu o solutie de uree si nitrat de potasiu, de 0,2% concentratie.
In cazul in care apar plante bolnave cu pete pe frunze, sau cu frunze deformate, acestea vor fi eliminate.

Un răspuns la “Crinul, simbolul puritatii si al sperantei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *