Categorii
Gradina

Cum aplicam taierile la lianele decorative

vita canadiana

Lianele (arbustii ornamentali urcatori) sunt plante cu o mare valoare decorativa, capabile sa faca mai placute ochiului ziduri, terase, chioscuri, garduri. Unele liane precum trambita (luleaua turcului), glicina, caprifoiul, sunt apreciate pentru frumusetea si parfumul florilor, altele, cum sunt vita ornamentala (canadiana) sau iedera, pentru frunzele care isi schimba culorile de la verdele crud de primavara, pana la nuantele de rosu, toamna.


Operatiunea cea mai importanta in ingrijirea lianelor decorative este taierea lor (tunderea), pentru ca altfel, lianele se degamisesc, adica isi pierd frunzele de la baza, pana la 1-2 metri inaltime, tulpinile raman dezgolite, ceea ce nu e prea placut.

Taierile la liane se fac iarna si vara

Taierea de iarna se face cu scopul de a reimprospata plantele. Se curata ramurile uscate pentru a da drumul lastarilor tineri sa creasca.

Taierea de vara se face pentru a da forma dorita plantelor, pentru eliminarea lastarilor lacomi si pentru a revigora lastarii tineri. Taierile de vara se pot repeta in acelasi an de cate ori este nevoie, pana se obtine forma si dimensiunea dorita de la o planta.

Lastarii sanatosi si puternici care se dezvolta la baza lianelor si au rolul de a dezvolta plantele vor creste numai in urma taierilor. Acesti lastari se vor proteja cu grija, pentru ca ei vor duce la imbogatirea plantei cu ramuri noi si vor putea fi directionati, la nevoie, pentru acoperirea golurilor aparute cu timpul in suprafetele de crestere ale lianelor.

Daca vrem sa imbracam cu liane trunchiul unui arbore, putem lasa planta sa creasca in voie. Tunderea, in acest caz, e necesara numai daca liana se intinde peste suprafata afectata, sau are ramuri imbatranite, care trebuie inlaturate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *