Categorii
Gradina

Forsythia, ploaia de aur – arbust de gradina

forsythia

Forsythia este un arbust ornamental de gradina, decorativ, care poate atinge inaltimi de 3 metri, cu ramuri drepte sau arcuite, verzi la tinerete si mai apoi brune sau galbui. Este primul arbust care infloreste primavara, in aprilie, si i se spune „ploaia de aur” datorita bogatiei de flori galbene, care il imbraca aproape in totalitate. Inflorirea este rapida si spectaculoasa, florile apar inaintea frunzelor si parca ne iau prin surprindere, de aceea este considerat un un arbust ornamental exceptional.


Originara din tinuturile Chinei, unde creste spontan, Forsythia s-a adaptat si la noi, cunoscute fiind mai multe specii: Forsythia intermedia, Forsythia spectabilis, Forsythia suspensa, cultivate pentru frumusetea lor in gradini sau parcuri.

Conditii de mediu

Forsythia creste si infloreste bine la lumina, deci prefera locurile insorite sau semiumbrite; 5-6 ore de soare pe zi ii sunt suficiente. Se dezvolta in soluri comune, mai putin solurile reci, grele si umede tot timpul. Nu ii sunt prielnice perioadele prelungite de seceta.

Inmultire Forsythia

Toate speciile de Forsythia se inmultesc usor prin butasi sau prin marcotaj.

arbust forsythia

Ingrijire Forsythia

Arbustul Forsythia nu necesita ingrijiri sprciale. Dupa trecerea perioadei de inflorire este necesar sa ii aplicam o tundere nu prea severa, pentru a nu permite lastarilor lacomi sa se dezvolte, acestia fiind putin floriferi. Iarna se vor lasa ramurile tinere aparute in urma tunderii aplicate dupa inflorire, acestea fiind ramurile ce vor da flori anul urmator. Se vor tunde ramurile prea dese sau uscate.

De mii de ani Forsythia este apreciata si pentru proprietatile curative, fiind una dintre plantele folosite ca adjuvant in tratamentul impotriva cancerului si a altor boli infectioase.

2 răspunsuri la “Forsythia, ploaia de aur – arbust de gradina”

Da e o planta cu flori foarte frumoase. Chiar de 8 martie i-am dus mamei un buchet si s-a bucurat mult, spunind ca aceste flori pentru ea inseamna primavara.

Va rog sa-mi spuneti daca binevoiti cum se pot inmulti acest arbust.Cand se recolteaza si se planteaza butasii?Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *