Categorii
Gradina

Gradini cu straturi inaltate. Gradinile romane

gradina romana straturi inaltateDin ce in ce mai multe persoane sunt interesate de cultivarea in gradina proprie a legumelor, poate si datorita tendintei tot mai accentuate a ultimilor ani de a manca produse cat mai naturale si mai sanatoase.


Adevarul e ca fructele si legumele comercializate in magazine si supermarketuri nu au niciun gust, desi arata bine si sunt frumos colorate. Iar ultimele scandaluri referitoare la produsele alimentare injectate cu diverse substante nocive organismului uman au starnit panica, facandu-ne sa ne indoim serios si de beneficiile legumelor si fructelor gasite in comert.

Asadar, cea mai sigura solutie ramane cultivarea zarzavatului si a legumelor pentru consum propriu in gradina de acasa. Din ce in ce mai populare in randul occidentalilor si, mai nou, chiar si in tara noastra sunt gradinile romane sau inaltate, cum li se mai spune, mai ales datorita aspectului deosebit. Gradinile romane sunt niste gradini cu straturi de pamant inaltate, delimitate cu tot felul de materiale: lemn, piatra, caramida etc.

gradina straturi inaltate

Pentru realizarea unei gradini romane cu straturi inaltate aveti nevoie de urmatoarele:

1. O parcela pe care urmeaza sa amenajati gradina. Aceasta poate fi chiar cimentata sau pavata.

gradina romana

2. Unul sau mai multe cofraje de forma patrata sau dreptunghiulara din scandura lata. Latimea scandurii va determina inaltimea cofrajelor si respectiv grosimea stratului de pamant. Un cofraj din lemn = un strat de gradina.

3. Pamant de calitate cu care se vor umple cofrajele de delimitare ale gradinii inaltate.

gradina strat inaltat

4. Diverse materiale pentru mascarea cofrajelor din lemn: caramida, lemn, piatra etc.

5. Daca bugetul va permite, puteti monta si un sistem de irigare a fiecarui strat in parte. O varianta mai ieftina este amplasarea pe mijlocul straturilor a unui jgheab dotat cu mici canale laterale, confectionate din furtun, prin care se pot uda legumele.

straturi inaltate

Asa cum puteti vedea si in imagini o gradina romana cu straturi inaltate este extrem de ordonata si poate infrumuseta orice curte. In straturile inaltate pot fi plantate nu doar legume, ci si diverse alte plante si flori.

Dimensiunile unui strat pot varia, in functie de suprafata care trebuie acoperita si de cantitatea de legume pe care doriti s-o cultivati.

gradina inaltata

S-a descoperit ca straturile inguste, pentru doar doua randuri de plante, sunt mai productive decat cele late si asta deoarece plantele de pe margine se dezvolta si cresc de doua ori mai repede decat cele situate pe un rand din mijloc.

Pentru un acces facil la straturile de legume lasati cate 50 de cm intre fiecare strat. Puteti obtine niste carari foarte frumoase si practice daca le veti cimenta sau le veti acoperi cu pietris. Cararile pietruite vor contribui la definirea gradinii romane din curtea voastra si va vor ajuta sa uitati de cizmele pline cu noroi in zilele ploioase.

gradina romana strat inaltat

Un alt avantaj al gradinii cu straturi inaltate este dat de posibilitatea de a umple fiecare strat cu amestecuri diferite de pamant, in functie de cerintele fiecarui sortiment de legume cultivat.

Pe scurt, eu una m-am indragostit de aceasta metoda de cultivare a legumelor: curata, ordonata, comoda si practica. Asa ca mi-am propus ca in timp sa-mi transform obisnuita gradina de tara intr-o romana cu straturi inaltate.

gradina romana straturi inaltate

3 răspunsuri la “Gradini cu straturi inaltate. Gradinile romane”

Stimata Doamna,

Cu ce va putem fi utili in activitatea ce coordonati?

Importam in 6 tari, urmatoarele echipamente:
1. pentru indepartat zapada sau frunzele.
2. pentru tuns gazon.
3. irigatii.
4. masinute electrice sau pe combustibil, pentru transport persoane sau materiale.
5. aspiratoare industriale pentru interior sau exterior.
6. tractoare.

Pentru informatii suplimentare, va raman la dispozitie.

Va dorim succes in tot ce va intereseaza!

Cu respect,
marius popescu
07 22 728 950
consultant financiar la ing asigurari

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *