Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Iluminatul intr-o bucatarie mica. Idei si sfaturi

iluminat local blat lucru bucatarieSpuneam intr-un articol recent, printre altele, despre importanta iluminatului in amenajarea eficienta a unei bucatarii de foarte mici dimensiuni. In articolul de azi vom descrie pe larg modalitatea intrebuintarii corecte a surselor de iluminat pentru a pune in valoare zonele principale ale bucatariei mici, dar si pentru a mari vizual incaperea.


1. Sistemul de iluminat principal dintr-o bucatarie de mici dimensiuni trebuie sa fie dotat cu becuri ce degaja lumina calda, placuta ochiului. Lumina rece a neoanelor, desi mai intensa, poate fi obositoare. Pentru reducerea consumului puteti folosi becuri economice cu lumina calda, care isi vor amortiza investitia in scurt timp. Se recomanda evitarea folosirii becurilor colorate. Lumina colorata poate fi folosita in cantitati reduse si doar in scop decorativ, pentru accentuarea unei anumite zone.

iluminat bucatarie mica

2. Calcularea corecta a necesarului de lumina in raport cu suprafata bucatariei, dupa cum urmeaza:

– becuri halogen – 30 watt/mp;

– becuri incandescente – 26 watt/mp;

– becuri neon – 9 watt/mp;

– becuri LED – 4 watt/mp;

lumina accent deasupra mesei

3. Montarea si amplasarea corecta a surselor de iluminat local. Munca in principalele zone de activitate din bucatarie va fi ingreunata seara si noaptea, daca nu se va folosi iluminatul local. Zonele in care trebuie folosite si surse de lumina ajutatoare:

– plita – de cele mai multe ori aceasta poate fi iluminata cu ajutorul becurilor integrate in hota de gatit, amplasata deasupra plitei;

– blatul de lucru si chiuveta – pentru usurarea muncii in aceste zone pe timp de seara este recomandata montarea unor surse de iluminat in partea inferioara a corpurilor de bucatarie suspendate (becuri neon, spoturi cu becuri LED sau halogen);

iluminat local blat lucru bucatarie

– locul de luat masa – aici pot fi montate chiar deasupra mesei corpuri de iluminat suspendate, tip lustra sau pendul, care sa genereze lumina pe suprafata mesei;

4. Completarea iluminatului general se poate face cu ajutorul spoturilor reglabile, dotate cu becuri de 40 watt, care pot fi directionate la nevoie spre diverse zone ale bucatariei.

5. Pentru marirea vizuala a spatiului dintr-o bucatarie de mici dimensiuni specialistii in decoratiuni recurg deseori la montarea unor spoturi deasupra dulapurilor suspendate din bucatarie, conturand astfel zona in care acestea sunt montate.

lumini contur dulapuri suspendate bucatarie

6. Nu in ultimul rand, trebuie acordata o importanta deosebita sigurantei la montarea tuturor surselor de lumina. E bine de stiut ca nu este recomandata amplasarea prizelor, intrerupatoarelor si a surselor de iluminat la o distanta mai mica de 60 cm de chiuveta de bucatarie.

bucatarie mica iluminat

spoturi halogen reglabile bucatarie

2 răspunsuri la “Iluminatul intr-o bucatarie mica. Idei si sfaturi”

Foarte bune ponturile pentru iluminatul bucatariilor. In foarte multe bucatarii nu se pune deloc accentul pe iluminatul zonelor de lucru, acolo unde exista blaturi de lucru sau chiar si baruri. Este importanta atmosfera generala, insa bucataria este in primul rand un spatiu „util”, in care se lucreaza. Sau cel putin, asa ar fi normal. De exemplu, niste spoturi cu LED bine plasate ofera o lumina mai puternica acolo unde este nevoie si pot fi folosite si ca elemente de design. Orice bucatarie capata un aer mai modern prin incorporarea spoturilor in mobilier sau chiar la nivelul solului (mai ales in spatiile mici, care sunt mai slab luminate).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *