Categorii
Gradina

Levantica, aroma de Provence din gradina casei

levantica

Levantica, originara din Pirineii orientali, este o planta care se dezvolta sub forma de tufa cu numeroase ramificatii lemnoase. Poate ajunge la inaltimea de 50-60 cm. Levantica infloreste in lunile iulie-august si florile ei, placut mirositoare, sub forma de spice, pot fi de culoare alba, albastra sau violet inchis. Este o planta ideala pentru marcarea aleilor din gradina.


Conditii de mediu

Levantica se dezvolta bine in soluri aride, in care alte plante nu ar rezista. Un sol argilo-nisipos, chiar putin calcaros, dar care sa nu retina multa apa, in special pe timp de iarna, este preferatul ei. E de dorit sa fie cultivata in locuri insorite si ferite de curenti reci puternici. Nu va rezista in soluri prost drenate.

levantica planta

Inmultire levantica

Levantica se inmulteste prin seminte, prin butasi sau prin despartirea tufei.

Daca recurgem la seminte e bine de stiut ca acestea se pot insamanta in ghivece din aprilie pana in iunie in pamant usor, iar rasadurile obtinute se vor planta in gradina in septembrie.

Inmultirea prin butasi se va face primavara, sau toamna, dupa trecerea florilor. Butasii se obtin din lastari tineri si se planteaza intr-un sol imbogatit cu turba si nisip. Pana vom fi siguri ca s-au prins vom avea grija sa fie umbriti si udati, dar nu in exces.

Inmultirea prin despartirea tufelor se face in septembrie. Gropile pregatite pentru plantare se vor face la distante de 40 cm intre ele si se vor umple la baza cu nisip amestecat cu pietris marunt pentru a ajuta drenarea solului.

Ingrijire levantica

Levantica este o planta cu o durata lunga de viata, poate depasi 20 de ani, fara a avea nevoie de o ingrijire speciala.

Toamna se taie varfurile ramurilor pentru a se mari rezistenta plantei la frig printr-o mai buna lemnificare a ramurilor.
Primavara se va curata levantica de ramurile uscate si se vor tunde varfurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *