Categorii
Gradina

Margaritarul (lacramioara), parfum si delicatete in gradina ta

margaritar

O alta floare perena, delicata si foarte parfumata, careia poti sa ii gasesti un coltisor in gradina ta este margaritarul. Aceasta face parte din familia Liliaceae si creste spontan in padurile si fanetele montane din Europa si Asia. Lacramioara este o planta mica de inaltime, 20-30 cm, cu 2-3 frunze mari, ovale, ascutite, care parca vor sa protejeze tulpina ce sustine 10-20 flori albe, ca niste mici clopotei, foarte placut mirositoare, care infloresc in perioada aprilie-mai.


Conditii de mediu lacramioara

Margaritarul creste bine in locuri mai umede. Prefera semiumbra, dar se poate planta si in locuri insorite intr-un sol cu mai multa umiditate. Solul trebuie sa fie bogat in humus, daca va fi imbogatit din toamna cu gunoi de grajd va fi perfect.

lacramioara

Inmultirea margaritarului

Primavara sau toamna, in octombrie, la perioade de 3-4 ani, margaritarul se poate inmulti prin despartirea tufelor. Se vor scoate rizomii stoloniferi din pamant, se vor desparti si se vor sorta. Rizomii mari de lacramioare vor inflori in primul an dupa plantare, rizomii subtiri vor inflori abia in al doilea an. Rizomii se vor planta la o adancime de 5-6 cm si cu distante de 20-25 cm intre ei.

Inainte de plantare se va curata bine terenul de buruieni si se va imbogati solul cu gunoi de grajd. La un sol greu se poate adauga nisip sau pamant de frunze.

Ingrijire margaritar

Udarea este foarte importanta in ingrijirea margaritarului. Udarea se va face periodic pana in vara, iunie-iulie, altfel planta intra in repaus vegetativ prea devreme.
Nu vom lasa buruienile sa creasca printre florile de margaritar si vom fertiliza solul in martie-aprilie cu ingrasaminte complexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *