Categorii
Gradina

Mixandra, parfumul magic al serilor de vara

mixandre

Daca iubesti serile parfumate petrecute in gradina, cultiva pe langa terasa casei mixandre. Aceste plante au origine mediteraneana si sunt flori discrete in timpul zilei, dar foarte parfumate la orele serii. Cresc inalte de 20-50 cm, au tulpina usor lemnificata, iar florile, simple sau batute, de diverse culori, mov, galben, roz, alb si rosu, infloresc din primavara pana toamna.


Cerinte de mediu

Mixandra se simte cel mai bine in zonele de deal si de munte, deoarece in zonele cu caldura excesiva inflorirea este mai slaba. Prefera temperaturile moderate si se va simti cel mai bine in anotimpurile mai racoroase, primavara, toamna. Acesta este si motivul pentru care florile ei se deschid seara.

Solul optim pentru cultivarea mixandrei este un sol imbogatit cu materie organica, reavan si bine drenat. Va fi plasata intr-un loc luminos cu umbra slaba.

mixandre

Cultivarea mixandrei

Vom obtine florile de mixandra din seminte. In februarie-martie le putem semana in rasadnite, dar in aprilie putem insamanta direct in gradina. Plantele vor aparea dupa circa 10 zile de la semanat si vor fi rarite daca e nevoie, lasand intre ele distante de cca 20 cm.

Daca vrem ca in anul viitor sa avem flori mai devreme si daca locuim intr-o zona cu clima blanda, putem semana mixandre direct in gradina, spre sfarsitul toamnei. Oricum, mixandra se va inmulti si din semintele cazute pe sol de la planta mama.

Ingrijire mixandre

Udarea mixandrei se va face moderat si niciodata seara. Excesul de apa poate duce la putrezirea radacinilor, sau la aparitia putregaiului bacterian care se manifesta sub forma de pete inchise la culoare pe frunze si pe tulpini.

In perioadele foarte calduroase si secetoase frunzele mixandrei se pot acoperi de un praf alb (fainare), boala ce se poate combate cu produse pe baza de sulf, pe care le putem gasi in centrele specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *